Ocena brak

Miedź

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Aktywuje przyswajałność żelaza, a tym samym niezbędna jest do syntezy hemoglobiny. Iflajwięcej miedzi zawierają rośliny strączkowe, produkty zbożowe, a zwłaszcza pszenica, a poza tym: szpinak, ziemniaki Hsałata'zielona; z owoców na pierwszym raiejscU są gruszki, następnie jabłka* truskawki i śliwki Jeśli chodzi o produkty mięsne, to w pierwszej kolejnoścSwymienia się mięso wołowe, a następnie wieprzoweH cielęce. Najwięcej miedzi .ze wszyst-ffch produktów zawiera wątroba. Noworodek przynosi ze sobą ,?na świat” zapas miedzi (podobnie jak żelaza) zgromadzony w ostatnim okresie życia płodowego, który musi mu wystarczyć na dłużej, gdyż pokarm matki (mleko w początkowym okresie karmienia) zawiera mało miedzi. Siara zawiera kilkakrotnie więcej, ale wydzielanie siary trwa tylko kilka dni.

Podobne prace

Do góry