Ocena brak

Maślak pstry

Autor /Magnus Dodano /07.02.2012

 

Wygląd: kapelusz o średnicy 6-15 cm. Grzyby pojawiają się półkuliste, z podgiętym brzegiem, później stają się poduchowato wypukłe a wreszcie, stosunkowo szybko, zmieniają się w płaskie i nieregularnie zgięte, niekiedy zapadnięte w środku. Żółtobrunatna lub poma-rańczowoochrowa powierzchnia kapelusza pokryta jest szorstkim, źółtawooliwkowosza-rym filcem, gęstszym i silniej przyciśniętym w środku kapelusza, wyglądającym jak posypany piaskiem.

Skórka niezbyt lepka w czasie wilgotnej pogody, poza tym sucha. Rurkibruć-nobladożółtawe z odcieniem pomarańczowym, później żółtozielone. Pory nieco ciemniejsze i bardziej brudnawe; uciśnięte lekko niebieszczeją; są małe, okrągławo-kanciaste.  

Trzon wysokości 7-10 cm, grubości 1,5-2,5 cm, początkowo słabo wybrzuszony, później walcowaty, często ze zgrubiałą podstawą; jaśniejszego koloru niż kapelusz, u podstawy bardziej pomarańczowobrunatny, koło wierzchołka żywiej pomarańczowożółtawy, także pokryty delikatnym filcem.

Miąższ żółtawy lub bla-dopomarańczowy, silniej lub słabiej niebiesz-czeje pod wpływem ucisku, w trzonie twardo-włóknisty, w kapeluszu z czasem staje się miękki. Zapach ma słaby, smak łagodny.

Wysyp zarodników: oliwkowobrunatny.

Występowanie: szeroko rozpowszechniony w całej Europie, w wielu okolicach pojawia się masowo. Wyrasta zarówno w wilgotnych jak i suchych lasach szpilkowych pod sosnami, na glebach kwaśnych lub przynajmniej powierzchniowo silnie odwapnionych, gliniastych i na próchnicy surowej. W Polsce pospolity. Owoc-niki pojawiają się od czerwca do października.

Możliwość popełnienia pomyłki: pomylić go można z opisanym powyżej maślakiem sitarzem (5. bovinus), który jednak ma skórkę gładką i podczas wilgoci bardzo lepką.

Zastosowanie: maślak pstry jest grzybem jadalnym, lecz średniej wartości.

Uwagi ogólne: variegatus znaczy „różnorodny, pstry".

Podobne prace

Do góry