Ocena brak

Latawce

Autor /Karmazyn Dodano /31.01.2012

Latawce (Dermoptera), zwane po angielsku lata­jącymi lemurami, nie latają ani nie są lemurami. Inne ich nazwy to kaługo lub latoperze. Miesz­kają na Filipinach, w Indonezji, Malezji i w połu­dniowych Chinach.
Latawiec ma bardziej rozwiniętą błonę od lata­jącej wiewiórki. Błona łączy ogon i palce zwie­rzęcia, dzięki czemu skaczące lotem ślizgowym z drzewa na drzewo przypomina raczej mały la­tający dywan. Stworzenie jest mniej więcej wiel­kości domowego kota - o wiele większe od więk­szości latających wiewiórek. Samiceszare, a samce mają kolor czekoladowy.
Latawce jedzą owoce, liście, nasiona i pączki roślin. Żerują w nocy, a śpią w dzień. Śpią tak jak nietoperze, przyczepione do gałęzi drzewa noga­mi. Samice rodzą po jednym młodym, co też upo­dabnia je do nietoperzy. Kiedy matka unosi się w powietrzu, potomek trzyma się jej futra na pier­si. Skok może mieć nawet długość 136 metrów.

Podobne prace

Do góry