Ocena brak

LAKTOZA, cukier mleczny

Autor /IzaakGgG Dodano /25.07.2013

Dwucukier złożony z (3-D-galaktozy i (3-D-glukozy połączonych wiązaniem (31-4 giikozydowym, o nazwie systematycznej: p-D-gaiaktopiranozy!o-(l-H> 4)-p-D-glukopiranoza, Laktoza jest produkowana w gruczołach mlecznych ssaków, mleko ludzkie zawiera jej około 7%. Jest o 75% mniej słodka od sacharozy. Enzymem odpowiadającym za trawienie tego dwucukru jest iaktaza, rozkładająca go do galaktozy i glukozy.

W przypadku małych ilości enzymu dochodzi do zespołu niedoboru laktazy objawiającego się wzdęciami, biegunką i bólami brzucha. Spowodowane jest to obecnością niestrawionej laktozy w jelitach i zachodzącej tam jej fermentacji. Najczęstszą przyczyną schorzenia jest pierwotny niedobór laktazy, szczególnie rozpowszechniony wśród dorosłych Azjatów. Oprócz ssaków laktozę trawią też niektóre drożdże, pleśnie i bakterie. Wykorzystywane jest to na szeroką skalę w przetwórstwie mlecznym do uzyskiwania serów, jogurtów, kefirów.

Zachodzący przy produkcji proces określa się jako fermentację mlekową, podczas której laktoza ulega przekształceniu do kwasu mlekowego. Ludy koczownicze centralnej Azji wykorzystywały fermentację alkoholową laktozy do produkcji alkoholu zwanego kumysem. Wykorzystywano do tego zwykle mleko klaczy, rzadziej oślicy lub wielbłądzicy.

Podobne prace

Do góry