Ocena brak

Kot chaus

Autor /Karny Dodano /31.01.2012

Kot chaus występuje od Egiptu po Indochiny. Jest aktywny w ciągu dnia i zamieszkuje różnego rodzaju środowiska leśne. Szczególnie lubi zaro­śla nad brzegami wód. Paskowany rysunek sierści młodych osobników tego gatunku niemal całko­wicie zanika z wiekiem. U dorosłych osobników ciemne oznaczenia widać tylko na głowie, no­gach i ogonie. Ostro zakończone uszy kota chausa opatrzone są pędzelkami, stąd też nazywa się go czasem rysiem bagiennym.

Podobne prace

Do góry