Ocena brak

Kolacja

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Kolacja nie powinna obejmować tych samych potraw i produktów, które były już w posiłkach poprzednich. Wyjątek stanowi mleko, masło, pieczywo, cukier, owoce, a czasem ziemniaki, jeśli nie zostały wykorzystane na obiad.

Do potraw odpowiednich na kolację należą dania z warzyw, kasz, mąki, łączone z produktami bogatymi w białko pełnowartościowe. W zależności od tego, co zostało przygotowane na śniadanie i obiad, będzie to: ser, jajo, mleko,'ryby, niewielkie ilości chudych wędlin czy mięso. Przynajmniej jedna potrawa na kolację powinna być gotowana. Stałe spożywanie tzw. zimnych kolacji jest nieracjonalne i kosztowne, gdyż jako podstawę przyjmujemy najczęściej pieczywo i wędliny lub konserwy, nie wykorzystując wtedy w pełni mleka, warzyw, sera itp. Na wiosnę i w lecie częściej należy stosować do ziemniaków lub kasz na sypko zsiadłe mleko, maślankę czy chłodnik z mleka, a w lecie i na jesieni korzystać z potraw z warzyw szybko gotujących się, jak: kalafiory, fasolka szparagowa, szpinak, cukinie czy kąbaczki itp., i surówek. Wiele także potraw możemy przygotować z białego sera, jak: pierogi leniwe (sposobem przyspieszonym bez piany), placuszki smażone, naleśniki z serem itp.

W okresie zimy może to być ryba po grecku, ryba gotowana w jarzynach, smażone filety z ryby z surówką. Potrawy te planujemy na kolację zwłaszcza wtedy, gdy obiad był sporządzony w tempie przyspieszonym, a tym samym uproszczony i niskoenergetyczny. Do takich zaliczany jest rosół z makaronem i sztuka mięsa lub ryba gotowana z ziemniakami. O doborze potraw decyduje często pora roku, dlatego należy wykorzystać zwłaszcza te warzywa i owoce, których okres owocowania jest krótki.

 

Podobne prace

Do góry