Ocena brak

Kawa

Autor /Milenka Dodano /31.01.2012

Miliony ludzi na świecie zaczynają I dzień od filiżanki kawy. Brytyjczycy nie wyobrażają sobie życia bez her­baty. Kakao jest popularnym, napo­jem w wielu regionach świata.
Kawa i herbata to łagodne środki pobudzają­ce. Zawierają kofeinę, substancję stymulu­jącą działanie układu nerwowego i krwio­nośnego. W krajach o chłodnym i umiarkowanym klimacie kawę i herbatę pije się najczęściej jako napoje gorące, w tropikach popularne są w posta­ci mrożonej. Kawowiec, wiecznie zielony krzew lub niewysokie drzewo,pochodzi z Etiopii, a nazwę swą zawdzięcza górzystemu regionowi Keffa (daw­niej Kaffa) na południowym zachodzie kraju.

Uprawę kawy oraz jej przyrządzanie w postaci na­paru zapoczątkowali w XIV wieku Arabowie. Pier­wsze europejskie kawiarnie powstały w 1671 roku w Paryżu i w 1683 r. w Wiedniu. Ta ostatnia zosta­ła założona przez Polaka. W Polsce zwyczaj picia kawy rozpowszechnił się dopiero w XVIII wieku. W tym samym czasie kawa zawędrowała do Brazylii, kraju który obecnie jest największym jej producentem na świecie. Szacuje się, że kawę pije 1/3 mieszkańców Ziemi i staje się ona coraz popu­larniejsza nawet w krajach, które tradycyjnie skła­niały się raczej ku herbacie, na przykład w Wielkiej Brytanii, Australii i w części Azji.
Spośród wielu gatunków największe znaczenie ma kawa arabska (Coffea arabica), dostarczająca około 80% światowej produkcji, uprawiana głów­nie na górskich płaskowyżach. Duże znaczenie ma również pochodząca ze wschodniej Afryki i Kotliny Konga Coffea robusta. Zaletą tej odmiany jest większa odporność na choroby. Przynosi jednak mniejsze plony, poza tym jej ziarna są gorszej jako­ści niż ziarna kawy arabskiej.

Dojrzałe owoce kawowca, które mają postać nie­wielkich czerwonych kuleczek, zrywa się zazwy­czaj ręcznie. Po umyciu i odrzuceniu liści i gałązek usuwa się miąższ i z każdego owocu otrzymuje się dwa nasiona, zwane ziarnami kawowymi. Następ­nie takie ziarna praży się i miele.
Wśród licznych gatunków handlowych rozróż­nia się kawę arabską i etiopską (np. mokka), kawę brazylijską (np. santos, minas, parana) oraz kawy kolumbijskie (np. excelso). Większość sprzeda­wanej w sklepach kawy to mieszanki różnych odmian. Istnieją również substytuty kawy, na przy­kład kawa otrzymywana z prażonych, a następnie mielonych korzeni cykorii. Cykoria jest również używana jako dodatek smakowy do niektórych mieszanek kawy. Obecnie wiele osób sięga po ka­wę bezkofeinową w przekonaniu, że jest ona mniej szkodliwa niż kawa z kofeiną.
Kawę instant (rozpuszczalną) wytwarza się w wielkich pojemnikach z naparu kawy naturalnej. Kryształki kawy wytrącają się z roztworu w wy­niku parowania lub liofilizacji (odwadnianie ciał o dużej zawartości wody przez ich zamrożenie i sublimację w próżni).

Podobne prace

Do góry