Ocena brak

Jastrząb gołębiarz

Autor /Mauryn56 Dodano /27.06.2013

Accipiter gentilis (L.), rodzina Accipitridae — jastrzębie. Jest średniej wielkości drapieżcą (samiec osiąga około 47 cm długości, samica 61 cm), ze stosunkowo długim ogonem i krótkimi skrzydłami.

Wierzch dała ma ciemny, szarobrązowy, spód ciała, skrzydła i ogon są białe z ciemnymi poprzecznymi prążkami, boki głowy ciemne, nad okiem jest biały prążek; młode ptaki mają podłużne prążki na spodzie ciała. Jastrząb żyje w Europie, w strefie umiarkowanej Azji i w Ameryce Północnej.

Zamieszkuje lasy. Gniazdo z gałęzi budują oboje partnerzy na drzewie. Samica składa do niego 3—4 zielonkawobiałe jaja, co 2—4 dnil Wysiadują je oboje rodzice przez 35—38 dna i wspólnie wychowują młode w gnieździe. Podstawę pokarmu stanowią ptaki nia większe od kury, ale łowi również króliki, zające! wiewiórki itp.

Podobne prace

Do góry