Ocena brak

Jakie jest wykorzystanie ryżu?

Autor /Roque Dodano /31.01.2012

Większą część pochodzącego ze światowych upraw ryżu przeznacza się na żywność. Chociaż nie wy­pieka się z niego chleba, można go jeść na sypko, w zupach, budyniach i ciastach, w potrawach z jarzynami i mięsem, w postaci płatków i mąki. Ryż zawiera duże ilości węglowodanów i niewiel­kie ilości cennego białka. Jest też źródłem witami­ny B i wielu minerałów.
Ziarna ryżu pokryte są twardą łuską, którą od­dziela się w procesie obłuskiwania. Kiedyś po­zbywano się łuski ubijając ziarna w drewnianym moździerzu, obecnie obłuskiwanie jest zmechani­zowane. Pod łuską znajdują się bogate w składniki odżywcze warstwy otrębów, które są usuwane, by ziarna były białe i gładkie. W rezultacie ryż traci w procesie obłuskiwania większość białka, tłuszczów, soli mineralnych i witamin. Dlatego coraz popu­larniejszy staje się nie pozbawiany otrębów ryż naturalny (brązowy). Jednak wciąż większą popu­larnością cieszy się ryż biały, między innymi dla­tego, że łatwiej jest przyrządzić go „na sypko". Po za tym ryż biały gotuje się o połowę krócej. Tam gdzie ryż stanowi podstawę diety, biały ryż jest często wzbogacany o witaminy i sole mineralne.
Z łusek i otrębów produkuje się paszę dla zwie­rząt, paliwo i nawozy, z wysuszonych łodyg, w niektórych regionach Azji, buduje się dachy, wyplata słomkowe kapelusze, wytwarza maty i pa­pier (m.in. wysokogatunkowe bibułki papieroso­we). Ziarna ryżu służą również do wyrobu napojów alkoholowych - sake w Japonii i araku, głównie na Jawie, Cejlonie i w Tajlandii. Ze skrobi ryżowej wyrabia się puder kosmetyczny i krochmal. Prze­mysł chemiczny wykorzystuje łuski do produkcji cieczy zwanej furfurolem, z której produkuje się m.in. tworzywa sztuczne i środki bakteriobójcze.

Podobne prace

Do góry