Ocena brak

Jaka jest różnica między witaminami rozpuszczalnymi w wodzie i w tłuszczach?

Autor /MaksymxD Dodano /02.02.2012

 

Witaminy rozpuszczalne w wodzie to witaminy z grupy B (również biotyna i kwas foliowy) i witamina C. Choć pełnią one ważne funkcje, organizm nie jest w stanie odpowiednio długo ich magazynować. Ulegają one szybkiej przemianie, a ich nadmiar jest na bieżąco wydalany.

Dla utrzymania prawidłowej funkcji i ochrony komórek wymagane jest stałe dostarczanie tych witamin. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to witaminy A, D, E i K. Ich istotną właściwością jest to, iż mogą być czasowo magazynowane w tkankach i wykorzystywane przez organizm w miarę potrzeby np. witamina E do ochrony błon komórkowych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (agresywnych molekuł).

Ta zdolność organizmu do magazynowania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest wykorzystywana przez przemysł farmaceutyczny do rozpowszechniania spekulacji o możliwości przedawkowania witamin. Tymczasem problemem jest powszechny niedobór wielu witamin i składników odżywczych, nawet u osób przestrzegających odpowiednich sposobów odżywiania.

Podobne prace

Do góry