Ocena brak

Gołąbek wymiotny

Autor /Atanazy Dodano /03.02.2012

 

Wygląd: grzyb jest przedstawicielem grupy gołąbków o kapeluszu mniej lub bardziej różowym, cynobrowym lub krwistoczerwonym, ostrych w smaku i z białym wysypem zarodników. Kapelusz jego może mieć średnicę 5-11 cm.

Początkowo wypukły, otwiera się tak bardzo, że w środku powstaje lekkie wklęśnięcie. Barwy wahają się między cynobrową a krwistą czerwienią, z czasem blaknące. Skórka gładka, kleista i połyskująca, dobrze dająca się zdzierać. Blaszki szeroko rozstawione, prawie wolne lub przyczepione, zaokrąglone przy trzonie, jednakowej długości i cienkie.

Gołąbki wymiotne rozpoznaje się między innymi po jasnej, białej barwie blaszek. Walcowaty trzon grubości 1-2 cm i wysokości do 7 cm jest również biały i tylko rzadko nieco podbarwiony czerwienią. Jest on pełny, z czasem całkiem pusty, łamliwy. Soczysty, biały miąższ pachnie lekko owocowo, w smaku jest bardzo ostry.

Wysyp zarodników: biały.

Występowanie: gołąbek wymiotny rośnie szczególnie chętnie na glebach porośniętych mchami, przy świerkach lub między torfowcami na bagnach wysokich. Pojawia się od lipca do listopada.

Możliwości pomylenia: istnieją niektóre odmiany tego gołąbka, które mają tak samo jasne blaszki, mniej lub bardziej biały trzon, bardzo łamliwy miąższ i ostry smak. Przy oznaczaniu pomaga miejsce występowania, np. var. betularum wyrasta koło brzóz.

Zastosowanie: trujący, podobnie jak jego odmiany.

Uwagi ogólne: rodzaj gołąbek {Russula) obejmuje ponad 150 gatunków. Są to grzyby o różnym zabarwieniu kapelusza, blaszkach mniej lub bardziej łamliwych, rzadziej nieco giętkich. Trzony mają gładkie, bez pierścienia i zasnówki, z łatwo łamliwym miąższem. Emetica znaczy „pobudzająca do wymiotów".

Podobne prace

Do góry