Ocena brak

Gołąb zbroczony (Gallicolumba luzonica)

Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013

Gołąb zbroczony jest niewielkim ptakiem ważącym ok. 250 g. Występuje na Filipinach. Na białej piersi ma plamę krwistoczerwoną, przypominającą ranę zadaną sztyletem. Jest bardzo płochliwy.

Prowadzi naziemny tryb życia w gęstych lasach tropikalnych na wyspie Luzon, żywiąc się nasionami i owocami. Gniazdo zakłada również na ziemi. Samica składa tylko jedno jajo.

Podobne prace

Do góry