Ocena brak

Gołąb nikobarski (Caloenas nicobarica)

Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013

Gołąb ten występuje na Nikobarach i Filipinach, położonych na Oceanie Indyjskim. Zasadniczo jest gatunkiem naziemnym, ale gniazdo buduje na drzewie. Żywi się nasionami i owocami.

Od innych gołębi różni się powolnym wzrostem młodych, które opuszczają gniazdo po trzech miesiącach. W okresie gniazdowania gołąb len w poszukiwaniu pożywienia przelatuje nad cieśninami na sąsiednie wyspy.

Podobne prace

Do góry