Ocena brak

Fosfor

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Fosfor — oprócz wapnia — jest głównym składnikiem tkanki kostnej pod postacią fosforanu wapniowego, nadającego kościom i zębom twardą konsystencję. Ilość fosforu w kościach oceniana jest na 70—80%. Poza kośćcem fosfor wchodzi w skład tkanek miękkich, a zwłaszcza komórek mózgu, nerwów, mięśni, i bierze udział w wielu procesach przebiegających w organizmie. Zapotrzebowanie kobiety ciężarnej na fosfor jest nieco niższe niż na wapń (tab. 1).

Zawartość fosforu w 100 g niektórych produktów

Fosfor podobnie jak wapń występuje we wszystkich produktach mlecznych. W mleku płynnym bez względu na zawartość tłuszczu w ilości 85 mg, natomiast w jogurcie zwykłym 154 mg, a w owocowym 124 mg. W bardzo dużych ilościach występuje w podrobach, takich jak: wątroba, serce, mózg, nerki, ozory, w granicach od 161 do 351 mg (z tym że wątroba wieprzowa zawiera 351 mg, a mózg wieprzowy 330 mg). Bogatym źródłem fosforu są również wszystkie gatunki mięsa, a poza tym żółtko jaj i kakao. Z produktów zbożowych najbogatszym źródłem są płatki owsiane 433 mg, kasza gryczana 459 mg, pęczak i kasza jęczmienna perłowa 181—206 mg, pieczywo z grubego przemiału 169—175 mg.

 

Podobne prace

Do góry