Ocena brak

Dzięcioł duży

Autor /Mauryn56 Dodano /27.06.2013

Dendrocopos major (L.), rodzina Picidae — dzięcioły. Jest zbliżony rozmiarami do kosa (23 cm długości). Ubarwienie obu płci jest kombinacją barwy czarnej i białej, środek brzucha i pokrywy podogonowe są czerwone.

Samce mają z tyłu głowy czerwoną plamkę. Charakterystyczną cechą gatunkową jest poprzeczny czarny pas, który oddziela białe boki głowy od białych boków szyi. Dzięcioł duży żyje w Europie, strefie umiarkowanej Azji i w Afryce Północnej. Zamieszkuje lasy wszystkich typów, nie wyłączając parków i ogrodów.

Gnieździ się w dziupli, którą wykuwają oboje partnerzy. Samica składa 5—6 białych jaj, które wysiadują oboje rodzice przez 12—13 dni. Młode w gnieździe są karmione około 3 tygodni. Żywi się owadami, które wykuwa spod kory drzew albo znajduje w jej szczelinach. Jesienią i zimą zjada także owoce i nasiona drzew iglastych i liściastych. Należy do ptaków pożytecznych.

Podobne prace

Do góry