Ocena brak

Drugie śniadanie

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Drugie śniadanie jest posiłkiem małym, jednak w razie niezjedze-nia pełnego pierwszego śniadania, zwiększamy śniadanie drugie do łącznej wartości 35—40% dziennego zapotrzebowania.

Na drugie śniadanie, jeśli pracujemy poza domem, spożywamy częściej kanapki, złożone z pieczywa smarowanego masłem i dodatków bogatych w białko. Jako uzupełnienie, w zależności od rodzaju kanapek, podajemy soki owocoWe lub sok pomidorowy, surówki, kompoty, maślankę, napój z serwatki, mleko zsiadłe, kefir, herbatę itp.

Pieczywo i dodatki do drugiego śniadania powinny być inne niż te, które zastosowano na pierwsze śniadanie. Na kanapki bardzo nadają się świeżo przygotowane wszelkiego rodzaju pasty z jaj, serów, wędlin, ryb wędzonych, uzupełnione odpowiednimi dodatkami;, tj. cebulą, szczypiorkiem, rzodkiewkami itp. Nie należy przyrządzonych past (zwłaszcza z jaj, ryb, wędlin i mięsa) przechowywać w temperaturze pokojowej, gdyż wtedy bakterie namnażają się bardzo szybko (w temp. 20—30°), co sprzyja zatruciom pokarmowym.

 

Podobne prace

Do góry