Ocena brak

Dieta niemowlęcia zdrowego i chorego

Autor /desuk Dodano /10.01.2013

Podstawową zasadą prawidłowego żywienia dziecka — podobnie jak odżywianiaczłowieka dorosłego — jest pełne pokrycie zapotrzebowania organizmu na składnikiodżywcze, związki energetyczne, witaminy i składniki mineralne. Jednak z uwagi naszybki rozwój i wzrost dziecka zapotrzebowanie jego organizmu, zarówno jakościowe,jak i ilościowe, w każdej fazie życia jest inne niż dorosłego. Szczególnie podkreśla sięznaczenie prawidłowego żywienia dziecka w najwcześniejszym okresie jego życia,kiedy odbywa się najintensywniejszy wzrost i kształtowanie się poszczególnychnarządów. W tym czasie racjonalne żywienie jest najważniejszym czynnikiemzabezpieczającym życie noworodka, jego zdrowie i prawidłowy rozwój, wpływającymrównież na rozwój mózgu dziecka, jego intelekt i funkcjonowanie układu nerwowego.Okazało się przy tym, że racjonalne żywienie znacznie podwyższa zdolnośćadaptacyjną noworodka do nowego środowiska, poza łonem matki, polepsza sprawnośćjego układu odpornościowego, co ma ogromne znaczenie w profilaktyce choróbinfekcyjnych i poważnie obniża procent śmiertelności wśród dzieci najmłodszych. iOdpowiednie żywienie ma duży udział w profilaktyce schorzeń, wynikających m.in. z nieprawidłowego trawienia i przyswajania pokarmów przez niemowlęta, także whipowitaminozach, niedokrwistości, krzywicy, biegunkach i in.Nie mniejsze znaczenie ma również racjonalne żywienie w stanach chorobowychdziecka. W chorobie odpowiednia dieta staje się jednym ze środków leczniczych,przywracających zaburzony stan organizmu wywołany schorzeniem, pobudzającychodporność organizmu do walki z chorobą. Dieta wpływa na przebieg i czas trwaniachoroby, zapobiega nawrotom, skraca okres rekonwalescencji. W chorobie zaciera sięróżnica między funkcjami odżywczymi składników pokarmowych a leczniczymi ispełnia się postulat lekarzy starożytności podkreślających rolę „pożywienia leczącego”.W czasach, w których żyjemy, jeszcze jeden aspekt musimy wziąć pod uwagęopracowując diety dla dzieci zdrowych, a tym bardziej chorych. Tym problemem jestskażone, zanieczyszczone chemicznie środowisko, szczególnie niekorzystnieoddziaływujące na rozwijające się młode organizmy.Pożywienie dla dzieci najmłodszych musi być szczególnie bezpieczne, „czyste”,pozbawione toksycznych dodatków chemicznych, pochodzących z otoczenia, czysztucznie dodanych, np. w celu barwienia produktów. Warzywa, owoce, zioła dlaniemowląt powinny pochodzić z odpowiednich upraw, prowadzonych bez stosowanianawozów sztucznych, środków ochrony roślin itp. (zwłaszcza marchew i buraki).Nierzadko, gdy dziecko jest chore, lepiej zrezygnować z jakiegoś produktuspożywczego, którego jakości nie jesteśmy pewni, niż wprowadzać do organizmudziecka dodatkowy czynnik szkodliwy.

Podobne prace

Do góry