Ocena brak

Czym jest mleko?

Autor /Timur Dodano /31.01.2012

Mleko jest podstawowym źródłem pięciu głów­nych składników pokarmowych - węglowodanów, tłuszczy (w oparciu o ich zawartość klasyfikuje się mleko), minerałów (przede wszystkim wapnia), białek i witamin (zwłaszcza A i B).
Mleko pełne zawiera co najmniej 3% tłuszczu, chude - mniej (od 0,5 do 3%), a odtłuszczone -wcale. Mleko odtłuszczone polecane jest osobom o wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Część mleka jest homogenizowana. Homogenizacja to wytwarzanie jednolitej trwałej mieszaniny ze skład­ników nie mieszających się ze sobą w normalnych warunkach. Stosowana powszechnie homogeniza­cja mleka ma na celu rozdrobnienie dużych czą­steczek tłuszczu, co przeciwdziała jego zbieraniu się na powierzchni mleka w postaci śmietanki.

Mleko „prosto od krowy" może być siedliskiem wielu chorobotwórczych bakterii. Największym zagrożeniem jest prątek gruźlicy.
Najprostszym sposobem walki z chorobo­twórczymi bakteriami jest pasteryzacja, to znaczy podgrzanie mleka do temperatury 72°C na około 15 sekund i następnie szybkie schłodzenie. Takie mleko można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Mleko UHT (skrót od ultra-high temperatures - bardzo wysokie temperatury) jest podgrzewane do temperatury 149°C na 6 do 9 sekund i schładzane. Tak przygotowane mleko przechowy­wane w szczelnie zamkniętych opakowaniach za­chowuje świeżość przez kilka miesięcy.

Podobne prace

Do góry