Ocena brak
Czym jest cukier?
Cukier jest najpowszechniej używaną do słodzenia substancją na świecie. Początkowo otrzymywano go głównie z trzciny cukrowej , uprawianej już od ponad 8000 lat na Nowej Gwinei i innych wyspach Pacyfiku. Stamtąd trafiła do Indii i Chin, gdzie wyrabiano z niej cukier już kilka wieków p.n.e. W Europie do XVIII w. do słodzenia używano przede wszystkim miodu, choć cukier znany był już w starożytnej Grecji i Rzymie.
Cukier to potoczna nazwa sacharozy, związku chemicznego należącego do węglowodanów, zwanych inaczej cukrami lub sacharydami. Stanowią one główne źródło energii dla istot żywych.
Najwięksi producenci cukru na świecie to Indie, Wspólnota Europejska, Brazylia, Chiny oraz Stany Zjednoczone. Dla wielu krajów, takich na przykład jak Kuba, produkcja cukru jest głównym źródłem dochodu narodowego. Dawniej, większość kubańskiego cukru eksportowana była do byłego Związku Radzieckiego. Jednak po rozpadzie imperium wielkość obrotów handlowych spadła, a kubański eksport obniżył się z 7 do 5 mln ton rocznie.