Ocena brak

Czerwonak (Phoenicopterus ruber)

Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013

Czerwonaki należą do rzędu flamingów (Phoenicopteriform-es), do którego zalicza się tylko 5 gatunków zasiedlających Europę, Azję, Afrykę i Amerykę Południową. Jest to rząd bardzo stary, który pojawi! się 40 min lat temu.

Czerwonaki są budową zbliżone do bocianów, ale niektóre jej szczegóły świadczą o pokrewieństwie z kaczkowatymi lub siewkowymi. Wysokość ich waha się od 0,9 do 1,8 m, przy masie 2-4 kg.

Dziób ich ma kształt wyjątkowy wśród ptaków, bo zagina się niemal pod kątem prostym. Muł jest wciągany dziobem w pozycji odwróconej, tj. górną szczęką do dołu; liczne blaszki rogowe służą do odfil-trowywania wody i mułu.

Czerwonak żywi się głównie skorupiakami i glonami, które są źródłem czerwonych karotenoidów barwiących jego pióra. Samica znosi 2 jaja w płytkie zagłębienie na szczycie kopca zbudowanego z błota. Rodzice karmią swe młode czerwonawą wydzieliną wola.

Podobne prace

Do góry