Ocena brak

CUKIER

Autor /Benigna Dodano /10.01.2013

Jedna z trzech -> "BIAŁYCH TRUCIZN". Niemal wszystkie bez wyjątku szkołydietetyczne kategorycznie zalecają eliminowanie bądź znaczneograniczenie spożycia cukru. Wielu lekarzy uważa cukier za głównąprzyczynę różnych chorób, w szczególności zaś cukier w znacznym stopniuprzyczynia się do rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, choroby Buergera,schorzeń układu pokarmowego, kamicy żółciowej, próchnicy zębów i wieluinnych. Ostatnio pojawiła się koncepcja tzw. hipoglikemii reaktywnejpowodowanej nadmiarem spożycia cukru, a której objawy manifestują sięogólnym zmęczeniem, sennością, nerwowością.

Cukier spożywczy zawieragłównie cukier złożony (sacharozę) i żadnych witamin czy enzymów,dostarcza organizmowi niemal wyłącznie energii, a w przypadku stalewystępującego -> BILANSU ENERGETYCZNEGO dodatniego, podstawowego budulcado nadmiernej produkcji komórek tłuszczowych. Patrz hasło -> MIÓD iporównaj wartości cukru i miodu.

Podobne prace

Do góry