Ocena brak

Co to są rośliny oleiste?

Autor /road Dodano /31.01.2012

Tłuszcze i oleje to jedne z podstawowych artyku­łów spożywczych. Wykorzystywane są również w przemyśle i medycynie. Oleje roślinne, na przy­kład, oprócz tego, że są podstawowym składnikiem olejów spożywczych i margaryn, służą również do produkcji kosmetyków i smarów.
Do XX wieku głównym źródłem tłuszczu były zwierzęta, przede wszystkim bydło, świnie i wie­loryby. Później, by sprostać coraz większemu zapo­trzebowaniu, rozwinęła się również produkcja ole­jów roślinnych. Uzyskuje się je głównie z nasion i owoców roślin oleistych. Z nasion produkuje się między innymi olej kokosowy, bawełniany, ara­chidowy (z orzeszków ziemnych), rzepakowy, sojowy i słonecznikowy. Owoce są źródłem oleju palmowego i oliwkowego.
Zawartość tłuszczu zależy od gatunku rośliny oleistej. Rekordzistą jest koprą, wysuszony miąższ orzechów kokosowych, która zawiera około 70% tłuszczu. Dla porównania, zawartość tłuszczu w nasionach soi wynosi zaledwie 16%.

Podobne prace

Do góry