Ocena brak

Co produkuje się z mleka?

Autor /Timur Dodano /31.01.2012

Z mleka produkuje się wiele popularnych arty­kułów spożywczych. Masło otrzymuje się przez ubijanie lub silne mieszanie i schłodzenie śmieta­ny. Sery kwasowe niedojrzewające otrzymywane są przez podgrzanie kwaśnego mleka i spożywa­ne w postaci twarogu. Największe znaczenie hand­lowe mają jednak sery podpuszczkowe dojrzewa­jące. Masa serowa, czyli ścięty pod wpływem podpuszczki skrzep mleka, jest poddawana w ciągu 1-5 miesięcy dojrzewaniu tj. fermentacji pod wpły­wem określonych gatunków bakterii lub pleśni. Kazeina, główny składnik serów, wykorzystywa­na jest również do produkcji kosmetyków, klejów, lekarstw, farb, plastiku.

Mleko szczególnie bogate w tłuszcz nazywane jest śmietanką. Otrzymuje sieją w specjalnych wirów­kach, a następnie pasteryzuje. Ze względu na pro­centową zawartość tłuszczu rozróżnia się śmie­tankę kawową (9%), kremową (30%) i tortową (36%). Zwykłą śmietanę spożywczą otrzymuje się przez zakwaszenie śmietanki.
Aby uzyskać jogurt, należy zaszczepić w mleku pewne kultury bakterii, a następnie pozwolić, by się one rozmnażały w temperaturze 40-45°C przez około 10-12 godzin.

Podobne prace

Do góry