Ocena brak

Chemia kosmetyczna- cz.11 Woski

Autor /пapaзит Dodano /05.01.2007

Temat: Woski.

Definicja wosku- pod względem chemicznym woski to estry wyższych kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi alifatycznych (łańcuchowych). Woski stosowane w kosmetyce dzielą się na:
- woski pochodzenia zwierzęcego
- woski pochodzenia roślinnego

Woski pochodzenia zwierzęcego:

a) wosk pszczeli: Zastosowanie: maści, depilatory, kremy, kredki nawilżające.
? wosk żółty- otrzymuje się przez stopienie i wygotowanie substancji o nazwie woszczyna oddzielonej z plastra miodu.
? Wosk biały- powstaje po wybieleniu chemicznie lub na słońcu wosku żółtego.
b) lanolina:
? otrzymuje się ją przez oczyszczenie wełny owczej.
? W handlu spotyka się lanolinę uwodnioną- zawiesiną lanoliny z 25% zawartością wody.
? składa się głównie z cholesterolu, izocholesterolu, estrów wyższych alkoholi oraz kwasów tłuszczowych, alkoholi, kwasów i węglowodorów.
? jest dobrze wchłaniana przez skórę, dociera do warstwy ziarnistej naskórka, zmiękcza ją i tworzy na naskórku warstwę zbliżona do naturalnej, działa nawilżająco.
? Zastosowanie: kremy, odżywi, mleczka, emulsje, maseczki, pudry, szminki, kredki, mydła, szampony.
? służy do produkcji Euceryny, czyli surowca bardzo podobnego z wyglądu do wazeliny, który służy do produkcji maści i kremów.
? Jest doskonałym emulgatorem (euceryna też)
? Pomimo licznych zalet ma również wady może działać alergizująco i ma trudny do zniesienia zapach.
? Właściwości alergizujące lanoliny związane są z zawartością w niej pestycydów (środków ochrony roślin) i olejków eterycznych. Pestycydy i olejki eteryczne pochodzą ze środowiska życia owcy. W związku z tym produkuje się pochodne lanoliny, które mają takie same właściwości jak ona lecz pozbawione są je wad.
? Pochodne lanoliny to:

a. Ciekła
b. Hypoalergiczna
c. Etoksylowane pochodne lanoliny
d. Hydroksylowane pochodne lanoliny
e. Acetylowane pochodne lanoliny
f. Alkohole lanolinowe
g. Acetylowane alkohole lanolinowe
h. Oksyetylowane pochodne alkoholi lanolinowych
i. Lanenthyl
j. Kwasy lanolinowe

Olbrot:
? Otrzymuje się go z przestrzeni jamistych (gruczołów czołowych) dwóch wielkich zbiorników z przedniej części głowy kaszalota obrotowca. Jest to ssak morski z rzędu waleni (wielorybów) uzębionych, długich do 20m, masa 35-50 ton. Żywi się głowonogami, zamieszkuje oceany strefy ciepłej. Olbrot ma postać bialej masy podobnej do wosku białego. Z jednego kaszalota ? 1500kg. Zastosowanie: kremy, maści.

Woski pochodzenia roślinnego:

a) olejek jojoba:

? pozyskiwany jest z pustynnego krzewu rosnącego między Meksykiem, a zachodnią częścią Stanów zjednoczonych. Owoc tego krzewu podobny jest do orzeszków. Jego łacińska nazwa to Simmondsia chinensis.

Podobne prace

Do góry