Ocena brak

Charakter bólu

Autor /kulka Dodano /19.12.2013

Charakter bólu zależy od narządu, na który bodziec zadziałał. Jakość bólu określa chory w formie opisu. Wyróżnić można wiele jakości bólu patologicznego, z których przedstawione są najczęściej spotykane:

1.    Pulsujący - ból pochodzenia naczyniowego. Cechuje go zmienność nasilenia zależna od fali tętna, np. w naczyniowym bólu głowy.

2.    Rwący - ból krótkotrwały, gwałtowny, ostry i bardzo silny, charakterystyczny dla neuralgii. Zwykle promieniuje wzdłuż nerwu. Jest bólem przewodowym.

3.    Kurczowy - ból występuje w niedokrwieniu mięśnia. Mięsień w tym czasie ulega bolesnemu skurczowi. Ból nasila się w czasie wysiłku i podczas mchu, np. w chorobie niedokrwiennej kończyn.

4.    Piekący - ból rozlany, trudny do zlokalizowania. Występuje przy podrażnieniu pni nerwowych, np. bóle korzeniowe.

5.    Rozsadzający - ból tępy i głęboki. Występuje w chorobach jamy brzusznej. Jest gwałtowny i towarzyszą mu często nudności i wymioty. Nazywany jest kolką i występuje w kamicy nerkowej lub pęcherzykowej.

 

Podobne prace

Do góry