Ocena brak

Baribal - Północnoamerykański niedźwiedź czarny

Autor /Jana Dodano /31.01.2012

Niedźwiedź czarny, inaczej zwany baribalem, jest najmniejszym z niedźwiedzi północnoamery­kańskich, jednak jest w tym rejonie najczęściej i najliczniej występującym. Można go spotkać w większości terenów leśnych tego kontynentu, w ponad 20 stanach. Jego mniejsza waga pozwala mu świetnie wspinać się po drzewach, co zresztą bardzo często robi.
Choć nazywa się go niedźwiedziem czarnym, kolor jego futra może być prawie zupełnie biały lub srebrny, cynamonowy lub czekoladowobrązowy, niebieskoczarny lub też czarny jak smoła. Jego pysk ma zwykle kolor orzechowy.
Będąc typowym zwierzęciem wszystkożernym, właśnie baribal stał się najczęściej spotykanym zwierzęciem amerykańskich parków naro­dowych, plądrując kosze na śmieci i kempingi turystów. Jego pożywienie zmienia się stosownie do sezonu i miejsca zamieszkania: w rejonach północnych do jego ulubionych pozycji kulinar­nych należą lemingi, młode łosie i łososie.

BARIBAL (U. americanus)
Rozmiary bardzo zróżnicowane
Długość ciała: 1,3-1,8 m
Wysokość w kłębie: 90 cm-1 m
Waga: 80-270 kg (samce o 10-50 % cięższe)
Długość życia: 30-35 lat

Podobne prace

Do góry