Ocena brak

Bakterie brodawkowe

Autor /Bazylissa Dodano /15.03.2013

B. glebowe z rodzaju Rhizobium i Bradyrhizobium żyjące w symbioziez roślinami motylkowatymi, które tworzą na swych korzeniach narośla, tzw. brodawki korzeniowe. Bakterie te mają zdolność wiązania wolnego azotu, dzięki czemu zaopatrująrośliny w azot (40–550 kg N/ha/rok).

W wyniku tej symbiozy rośliny dają plony o dużejzawartości azotu. Każda roślina możewspółżyć tylko z określonym gatunkiem b.b.,np. łubin współżyje z Bradyrh. sp., soja – Bradyrh.japonicum, groch, bób i soczewica – Rh.leguminosarum bv. viceae, fasola – Rh. leguminosarumbv. phaseoli, koniczyna – Rh. leguminosarumbv. trifolii. Dodatek małej ilościnawozu azotowego (nawożenie startowe) dostarczaroślinie we wczesnym okresie rozwojupokarmu azotowego i zabezpiecza ją przedgłodem azotowym w okresie między wyczerpaniemtego składnika z nasienia a początkiemsymbiotycznego wiązania azotu z powietrza.

Efektywność symbiozy między rośliną motylkowatąa b.b. zależy od: stosowanych pestycydów,zanieczyszczeń gleby metalami ciężkimi,jak również obecności bakteriofagów i niektórychszkodników glebowych (np. oprzędzika),które niszczą brodawki korzeniowe. Nadmiernachemizacja rolnictwa powoduje zubożeniegleb w b.b., np. zaprawy nasienne opóźniajątempo wzrostu szczepów Rhizobium i Bradyrhizobiumoraz zmniejszają liczebność iwielkość ich kolonii.

Chociaż b.b. znajdują sięw glebie i zakażają korzenie samorzutnie, to wcelu zwiększenia plonów roślin motylkowatychstosuje się szczepionki nitraginy, wprowadzające do gleby szczepy bardziej aktywne i wirulentne.

Podobne prace

Do góry