Ocena brak

Azjatycki model żywienia

Autor /niebieska Dodano /12.02.2014

Azjatycki model żywienia zasługuje na uwagę, bowiem wiele chorób uznanych za cywilizacyjne jak zawały serca, cukrzyca i nowotwory, w populacjach zamieszkujących różne regiony Azji występuje w znacznie mniejszym stopniu. Tradycyjna dicta azjatycka opiera się w dużej mierze na surowcach pozyskiwanych w występujących na tym kontynencie strefach klimatycznych i zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Typowa dieta azjatycka obfituje w ryż. ryby. soję, owoce i warzywa oraz zieloną herbatę. Zawiera ona stosunkowo mało mięsa i drobiu, a podstawowym źródłem białka i żelaza są orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Żelazo jest także dostarczane przez spożywane w znacznych ilościach ciemnozielone warzywa liściaste, podczas gdy źródłem wapnia są produkty sojowe, orzechy i nasiona. Jest to dicta wysokoblonnikowa. która zawiera także duże ilości witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, przy czym jest uboga w tłuszcze nasycone. W diecie azjatyckiej podstawę żywienia stanowią ryż. proso, kukurydza i inne ziarna, a także ziemniaki. W dużych ilościach spożywane są .świeże warzywa, takie jak: kapusta, kapusta pekińska, brukselka, ciemnozielone warzywa liściowe, szalotka oraz kiełki wielu gatunków warzyw. Azjaci tradycyjnie spożywają dużo owoców, szczególnie lokalnych, uprawianych w panujących tam warunkach klimatycznych. W skład wielu potraw wchodzą banany, mango, mandarynki, winogrona, arbuzy', oraz ananasy. Jako źródło tłuszczów wykorzystywane są oleje warzywne, bogate w wielonicnasycone kwasy tłuszczowe. Mleko i produkty mleczne, takie jak sery. nic są zbyt często spożywane, a cżeli lak. to o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowe. Ryby i owoce morza stanowią podstawę żywienia azjatyckich krajów wyspiarskich i mających dostęp do mórz. i oceanów, natomiast spożycie tych produktów przez ludność zamieszkującą wnętrze kontynentu azjatyckiego jest niewielkie.

Podobne prace

Do góry