Ocena brak

Afrykański szczur skalny

Autor /Kuzyn Dodano /31.01.2012

Gryzoń ten jest mieszkańcem południowo-zachodniej Afryki. Przypomina nieco wiewiórkę, jednak nie posiada puszystego ogona, ma spłaszczoną czaszkę i niezmiernie elastyczne żebra, co pozwala mu na poruszanie się w ciasnych szczelinach skal­nych albo chowanie się pod kamieniami. Barwa sierści tych gryzoni umożliwia im dobre wtapia­nie się w otoczenie.
Afrykański szczur skalny zazwyczaj przebywa w okolicach skalistych gór i pagórków. W ciągu dnia wychodzi ze swych kryjówek, wygrzewa się na słońcu i żeruje do zmierzchu, zjadając zielone czę­ści roślin, nasiona i jagody. Niezwykłą Cechą tego gryzoniasutki samicy, które są ulokowane na wysokości łopatki i dzięki temu młode mogą ssać mleko, kiedy matka znajduje się w wąskiej szcze­linie skalnej.

Podobne prace

Do góry