Do ważniejszych związków wapnia należą poza wymienionymi: azotan wapnia Ca(NO3)2, siarczan wapnia CaSO4, fosforan wapnia Ca3(PO4)2.
) - prowadzi to do dużego wydalania wapnia wraz z moczem i zakłóca równowagę wapniowo-fosforową.
Homeostaza wapniowa ustroju powodująca, że we krwi znajduje się stała ilość wapnia (100 mg/1 surowicy) utrzymywana jest w sposób bardzo precyzyjny również wtedy, gdy przez dłuższy czas nie ma go w pożywieniu!
Dlatego zastosowanie w tych przypadkach diety wysokowapniowej zwiększa wydalanie wapnia z moczem, a tym samym zwiększa niebezpieczeństwo kamicy nerkowej. Nie ma żadnych dowodów na to, że duże ilości przyjmowanego w pokarmach wapnia przynoszą korzyść w gojeniu złamania.
starczającą ilość wapnia na pokrycie potrzebroślin, jednak ilość ta nie zawsze wystarcza dozapewnienia glebie właściwego odczynu; częstosą one kwaśne, a w wyniku tego zlewne, zaskorupiającesię, nieprzepuszczalne, nieprzewiewnei zimne. W naszych warunkach jedyn>rn sposobemodkwaszania gleb jest wapnowanie, czylistosowanie nawozów wapniowych.
WĘGLAN WAPNIA — najbardziej rozpowszechnionyw przyrodzie związek wapnia. Węglan wapnia ma szerokiezastosowanie w różnych dziedzinach gospodarkia szczególnie w budownictwie (marmur, wapniak)i rolnictwie (wapnowanie gleb mielonym wapniakiemlub wapnem palonym).
Powoduje to przejściową hiperfosfatemię, przy której następuje obniżenie syntezy lcalcytriolu i jelitowego wchłaniania wapnia, a jednocześnie dla kompensacji zmniejsza się wydalanie wapnia z moczem.
Nerki filtrują około 250 mmol wapnia na dobę, z czego około 245 mmol ulega resorpcji zwrotnej w kanalikach nerkowych. Z moczem wydalane jest więc jedynie około 2,5-5 mmol wapnia na dobę.
związane z niedoborem wapnia pojawiają się przy poziomie wapnia całkowitego niższym niż 1,5 mmol/1, a wiążą się z obniżeniem frakcji wapnia zjonizowanego.
Jedna porcja pokarmu bogatego w wapń (taka, która dostarcza 200-250 mg wapnia) to; • 200 ml mleka (pełnotłustego, półtłustego lub odtłuszczonego) • przeciętny kubeczek jogurtu (125-150 g) • 40-50 g sera żółtego • porcja sera lub sosu beszamelowego sporządzonego na mleku (około 90 g) • przeciętna porcja tofu (sera sojowego) Inne pokarmy ...