Witamina A

Witamina A

Witamina A – zbiorcza nazwa organicznych związków chemicznych z grupy retinoidów (z których najważniejszy jest retinol), pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy. Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i określane były nazwą kurza ślepota...

Czytaj Dalej

WITAMINA B3, witamina PP, niacyna

Określenie witaminy PP tyczy się dwóch związków: kwasu nikotynowego i amidu tego kwasu. Niedobór witaminy PP prowadzi do pelagry.

Witaminy

Zapotrzebowanie: Witaminę PP wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg] Ciekawostki: · jest to jedna z nielicznych witamin nieulegających zmianom mimo procesów przetwarzania i przechowywania żywności, · dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP jest zwykle zaspakajane poprzez jej powstawanie z jednego z aminokwasów – tryptofanu, przyjmuje się, że 1 [mg] niacyny równa się 60 [mg] tryptofanu, · nadmierne spożywanie pokarmu ...

WITAMINY - Informacje Ogólne

Witamina C, kwas askorbinowy, witamina rozpuszczalna w wodzie, odgrywająca dużą rolę w utlenianiu komórkowym, zwłaszcza w utlenianiu tyrozyny i w procesach redukcji.

Witamina E

Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

- pomaga organizmowi przekształcać witaminę A, wykorzystywać wapń i fosfor. Witamina P - bioflawonoidy - wraz z witaminą C wpływa na wzmocnienie naczyń kapilarnych oraz tkanki łącznej.

Witamina K

Witamina IC obecna jest też we krwi, gdzie występuje w formie witamin K, i IC2 oraz mielcu kobiecym, w którym nie występuje jedynie witamina K2, tj.

Witaminy

Z witamin rozpuszczalnych w wodzie dużą labilnością odznaczają się: witamina C - niszczy ją działanie tlenu, światła wysoka temperatura i odczyn zasadowy; witamina B]2 i kwas pantotenowy są wrażliwe na utlenianie i światło; witamina Bj - niszczy ją tlen, wysoka temperatura i odczyn zasadowy; witaminy B2 i B6 są wrażliwe na działanie światła.

Witamina A

 Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Witamina A jako grupa związków występuje zarówno w świecie zwierzęcym, jak i roślinnym (tab.

Witamina D

w 1918 roku, jest unikatowa z dwóch powodów: po pierwsze człowiek dorosły (poza kobietami ciężarnymi i karmiącymi) wytwarza ją w niemal dostatecznej ilości z prowitaminy obecnej w skórze, po drugie witamina ta wykazuje działanie podobne do hormonów, bowiem aktywne jej metabolity są syntetyzowane w nerkach i transportowane z krwią do tkanek, nabłonka jelitowego i kości.

Witaminy

Z tego też powodu tradycyjnie witaminy dzieli się na: * rozpuszczalne w wodzie - witamina C (kwas askorbinowy) - witamina B1 (tiamina) - witamina B2 (ryboflawina) - witamina B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego)) - witamina B5 (kwas pantotenowy) - Witamina B7 (biotyna) - witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal,adermina) - witamina ...

Witamina E

 Poza tłuszczem istotne znaczenie ma również obecność takich składników pokarmowych, jak: selen, cynk, żelazo, miedź, aminokwasy, witamina A, witamina C, a także'metale ciężkie, nitrozoaminy i dwutlenek azotu.

WITAMINY W DIECIE DZIECI

Do witamin nierozpuszczalnych w wodzie, a rozpuszczalnych w olejach, należąwitaminy A, D, E, F i K. Witaminy zespołu B obejmują przede wszystkim następujące związki: witamina B1(tiamina, aneuryna), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 (pirydoksyna), witaminaB12 (cyjanokobalamina).

Witamina C

Ostre niedobory witaminy C lub jej brak objawiają się szkorbutem, który w normalnych warunkach życia nie występuje, natomiast częściowe niedobory spotykamy dość często, gdyż witamina C jest najmniej trwała ze wszystkich znanych witamin.

Dietetyka :Witaminy rozpuszczalne i nierozpuszczalne w tłuszczach - ich rola w żywieniu

(działa z hormonem wzrostu), jedna z najwcześniej odkrytych witamin, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania rogówki oraz komórek nabłonka, a poprzez to wzroku, korzystnie wpływa na wzrost i odtwarzanie kości zębów, pełni ważną rolę w syntezie hormonów i ich regulacji, ma właściwości przeciwnowotworowe; witamina A znajdująca się w kosmetykach, właściwie dozowana, wykazuje korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie; najbogatszym źródłem ...

Witamina D

Niedobór w organizmie witaminy D prowadzi do krzywicy (stąd jej nazwa „witamina przeciwkrzywicza”). W organizmie występują związki prowitaminy D (głównie ergosterol), z których pod działaniem promieni słonecznych lub lampy kwarcowej powstaje witamina D.

Dlaczego witaminę E nazywamy "Eliksirem młodości"?

Obecnie witamina E to najbardziej popularna spośród wszystkich witamin stosowanych w kosmetyce.

Witamina C

Witaminie C, obok innych witamin, przypisywana jest zdolność zapobiegania i hamowania wczesnych stadiów kar-cenogenezy, m.

Witamina B

Tiamina jest jedną z najmniej trwałych witamin.

Krzywica witamino-D-zależna

W warunkach polskich zaleca się profilaktyczne podawanie witaminy D, wszystkim niemowlętom począwszy od 3 tygodnia życia w dawce 1000 j.

Witamina C - rola w kosmetyce

Źródła witaminy C Ponieważ człowiek musi pobierać witaminę C z pokarmów (tylko zwierzęta z nielicznymi wyjątkami są w stanie wytwarzać ją same, gdyż posiadają w wątrobie odpowiedni enzym).