Witamina A

Witamina A

Witamina A – zbiorcza nazwa organicznych związków chemicznych z grupy retinoidów (z których najważniejszy jest retinol), pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy. Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i określane były nazwą kurza ślepota...

Czytaj Dalej

WITAMINA B3, witamina PP, niacyna

Określenie witaminy PP tyczy się dwóch związków: kwasu nikotynowego i amidu tego kwasu. Niedobór witaminy PP prowadzi do pelagry.

Witaminy

Zapotrzebowanie: Witaminę PP wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg] Ciekawostki: · jest to jedna z nielicznych witamin nieulegających zmianom mimo procesów przetwarzania i przechowywania żywności, · dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP jest zwykle zaspakajane poprzez jej powstawanie z jednego z aminokwasów – tryptofanu, przyjmuje się, że 1 [mg] niacyny równa się 60 [mg] tryptofanu, · nadmierne spożywanie pokarmu ...

WITAMINY - Informacje Ogólne

Witamina C, kwas askorbinowy, witamina rozpuszczalna w wodzie, odgrywająca dużą rolę w utlenianiu komórkowym, zwłaszcza w utlenianiu tyrozyny i w procesach redukcji.

Witamina E

Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

- pomaga organizmowi przekształcać witaminę A, wykorzystywać wapń i fosfor. Witamina P - bioflawonoidy - wraz z witaminą C wpływa na wzmocnienie naczyń kapilarnych oraz tkanki łącznej.

Witaminy

Z witamin rozpuszczalnych w wodzie dużą labilnością odznaczają się: witamina C - niszczy ją działanie tlenu, światła wysoka temperatura i odczyn zasadowy; witamina B]2 i kwas pantotenowy są wrażliwe na utlenianie i światło; witamina Bj - niszczy ją tlen, wysoka temperatura i odczyn zasadowy; witaminy B2 i B6 są wrażliwe na działanie światła.

Witaminy

Z tego też powodu tradycyjnie witaminy dzieli się na: * rozpuszczalne w wodzie - witamina C (kwas askorbinowy) - witamina B1 (tiamina) - witamina B2 (ryboflawina) - witamina B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego)) - witamina B5 (kwas pantotenowy) - Witamina B7 (biotyna) - witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal,adermina) - witamina ...

WITAMINY W DIECIE DZIECI

Do witamin nierozpuszczalnych w wodzie, a rozpuszczalnych w olejach, należąwitaminy A, D, E, F i K. Witaminy zespołu B obejmują przede wszystkim następujące związki: witamina B1(tiamina, aneuryna), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 (pirydoksyna), witaminaB12 (cyjanokobalamina).

Witamina C

Ostre niedobory witaminy C lub jej brak objawiają się szkorbutem, który w normalnych warunkach życia nie występuje, natomiast częściowe niedobory spotykamy dość często, gdyż witamina C jest najmniej trwała ze wszystkich znanych witamin.

Dietetyka :Witaminy rozpuszczalne i nierozpuszczalne w tłuszczach - ich rola w żywieniu

(działa z hormonem wzrostu), jedna z najwcześniej odkrytych witamin, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania rogówki oraz komórek nabłonka, a poprzez to wzroku, korzystnie wpływa na wzrost i odtwarzanie kości zębów, pełni ważną rolę w syntezie hormonów i ich regulacji, ma właściwości przeciwnowotworowe; witamina A znajdująca się w kosmetykach, właściwie dozowana, wykazuje korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie; najbogatszym źródłem ...

Witamina D

Niedobór w organizmie witaminy D prowadzi do krzywicy (stąd jej nazwa „witamina przeciwkrzywicza”). W organizmie występują związki prowitaminy D (głównie ergosterol), z których pod działaniem promieni słonecznych lub lampy kwarcowej powstaje witamina D.

Dlaczego witaminę E nazywamy "Eliksirem młodości"?

Obecnie witamina E to najbardziej popularna spośród wszystkich witamin stosowanych w kosmetyce.

Witamina C - rola w kosmetyce

Źródła witaminy C Ponieważ człowiek musi pobierać witaminę C z pokarmów (tylko zwierzęta z nielicznymi wyjątkami są w stanie wytwarzać ją same, gdyż posiadają w wątrobie odpowiedni enzym).

Witamina D - źródła, funkcje, metody oznaczania, skutki niedobor i nadmiaru

Chemiczne, służą do oznaczania zawartości tej witaminy głównie w preparatach farmaceutycznych oraz w produktach zawierających stosunkowo duże ilości tej witaminy a.

Witamina D w diecie dziecka

Witamina D pobrana z pożywieniem jest biologicznie nieczynna(prowitamina) i jej właściwa aktywacja odbywa się w wątrobie i nerkach. Dawkę witaminy ustala lekarz, gdyżnadmiar tego związku (podobnie jak witaminy A) jest wybitnie szkodliwy dlaorganizmu (występuje m.

Witaminy w kosmetykach (chemia kosmetyczna)

Witamina E Jedną z najczęściej stosowanych w kosmetyce witamin jest witamina E, czyli mieszanina a, b, g i d-tokoferoli. Rozpowszechnienie witaminy E w przyrodzie jest bardzo duże, najprawdopodobniej największe z grupy witamin tłuszczowych.

WITAMINY W ŻYWIENIU DZIECI

Brak w organizmie witamin lub ichograniczenie prowadzi do poważnych zaburzeń w jego funkcjonowaniu, dozahamowania wzrostu dzieci, zmniejszenia odporności, ogólnego wyniszczenia i wieluschorzeń z objawami hipowitaminozy (zmniejszenie ilości witamin) lub awitaminozy(braku witamin), obecnie występującej dość rzadko.

Witamina C w diecie dziecka

Wielostronna aktywność tej witaminywskazuje na konieczność szerokiego uwzględnienia jej obecności w pożywieniudziecka od najwcześniejszego okresu niemowlęctwa (tylko pokarm matki w pierwszymokresie życia zapewnia dostateczną podaż witaminy C).

Witaminy podział i znaczenie ich w kosmetyce

, dehydroretinol, kwas reginowy i jego sole, estry retinolu • alkohol di terpenowy • witamina przeciw infekcyjna i wzrostowa • wątroba (palmitynian retinolu) • retinol – jaja , masło, sery, wątroba, tran • β- karoten – marchew, dynia, szpinak, pokrzywa • podatna na działanie światła i utlenianie, tracąc swoje właściwości biochemiczne • estry retinolu cechuje większa odporność, zastosowanie między innymi w ...

Witamina A

W produktach roślinnych witamina A występuje jako prowitamina pod postacią żółtopomarańczowego barwnika — karotenu, który organizm sam przetwarza na czynną witaminę A.