Witamina A

Witamina A

Witamina A – zbiorcza nazwa organicznych związków chemicznych z grupy retinoidów (z których najważniejszy jest retinol), pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy. Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i określane były nazwą kurza ślepota...

Czytaj Dalej

WITAMINY - Informacje Ogólne

Witamina C, kwas askorbinowy, witamina rozpuszczalna w wodzie, odgrywająca dużą rolę w utlenianiu komórkowym, zwłaszcza w utlenianiu tyrozyny i w procesach redukcji.

Normy żywienia

Witamina A - zapotrzebowanie organizmu jest pokrywane przez różne postacie witaminy A; przez retinol występujący w produktach zwierzęcych oraz karotenoidy występujące w produktach roślinnych, a stanowiące prowitaminę witaminy A.

Witaminy

Zapotrzebowanie: Witaminę PP wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg] Ciekawostki: · jest to jedna z nielicznych witamin nieulegających zmianom mimo procesów przetwarzania i przechowywania żywności, · dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP jest zwykle zaspakajane poprzez jej powstawanie z jednego z aminokwasów – tryptofanu, przyjmuje się, że 1 [mg] niacyny równa się 60 [mg] tryptofanu, · nadmierne spożywanie pokarmu ...

Witaminy

Z witamin rozpuszczalnych w wodzie dużą labilnością odznaczają się: witamina C - niszczy ją działanie tlenu, światła wysoka temperatura i odczyn zasadowy; witamina B]2 i kwas pantotenowy są wrażliwe na utlenianie i światło; witamina Bj - niszczy ją tlen, wysoka temperatura i odczyn zasadowy; witaminy B2 i B6 są wrażliwe na działanie światła.

WITAMINY W DIECIE DZIECI

Do witamin nierozpuszczalnych w wodzie, a rozpuszczalnych w olejach, należąwitaminy A, D, E, F i K. Witaminy zespołu B obejmują przede wszystkim następujące związki: witamina B1(tiamina, aneuryna), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 (pirydoksyna), witaminaB12 (cyjanokobalamina).

Witamina C - rola w kosmetyce

Źródła witaminy C Ponieważ człowiek musi pobierać witaminę C z pokarmów (tylko zwierzęta z nielicznymi wyjątkami są w stanie wytwarzać ją same, gdyż posiadają w wątrobie odpowiedni enzym).

KALCYFEROL, witamina D

Witamina D2 wytwarzana jest w roślinach wystawionych na działanie promieni UV (z endogennego ergosterolu), 03 - w skórze człowieka i zwierząt pod wpływem działania promieni słonecznych (transformacja 7-dehydrocholesterolu zwanego prowitaminą D3 we właściwy chotekalcyferol).

Witaminy antyoksydacyjne

W tym przypadku niskiemu stężeniu głównych witamin antyoksydacyjnych we krwi towarzyszy istotny wzrost oksydacyjnego uszkodzenia DNA komórek somatycznych oraz plemników.

WITAMINA B3, witamina PP, niacyna

Określenie witaminy PP tyczy się dwóch związków: kwasu nikotynowego i amidu tego kwasu. Niedobór witaminy PP prowadzi do pelagry.

Skrzyp polny

Ze względu na zawartość antywitaminy B1 - po długotrwałym stosowaniuprzetworów ze skrzypu polnego może nastąpić niedobór witaminy B1 z charakterystycznymiobjawami. Jednocześnie przyjmować 3 razy dziennie po kapsułce witaminy A+E.

Witamina E

Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

- pomaga organizmowi przekształcać witaminę A, wykorzystywać wapń i fosfor. Witamina P - bioflawonoidy - wraz z witaminą C wpływa na wzmocnienie naczyń kapilarnych oraz tkanki łącznej.

Witaminy

Z tego też powodu tradycyjnie witaminy dzieli się na: * rozpuszczalne w wodzie - witamina C (kwas askorbinowy) - witamina B1 (tiamina) - witamina B2 (ryboflawina) - witamina B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego)) - witamina B5 (kwas pantotenowy) - Witamina B7 (biotyna) - witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal,adermina) - witamina ...

Witamina C

Ostre niedobory witaminy C lub jej brak objawiają się szkorbutem, który w normalnych warunkach życia nie występuje, natomiast częściowe niedobory spotykamy dość często, gdyż witamina C jest najmniej trwała ze wszystkich znanych witamin.

Dietetyka :Witaminy rozpuszczalne i nierozpuszczalne w tłuszczach - ich rola w żywieniu

(działa z hormonem wzrostu), jedna z najwcześniej odkrytych witamin, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania rogówki oraz komórek nabłonka, a poprzez to wzroku, korzystnie wpływa na wzrost i odtwarzanie kości zębów, pełni ważną rolę w syntezie hormonów i ich regulacji, ma właściwości przeciwnowotworowe; witamina A znajdująca się w kosmetykach, właściwie dozowana, wykazuje korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie; najbogatszym źródłem ...

Witamina D

Niedobór w organizmie witaminy D prowadzi do krzywicy (stąd jej nazwa „witamina przeciwkrzywicza”). W organizmie występują związki prowitaminy D (głównie ergosterol), z których pod działaniem promieni słonecznych lub lampy kwarcowej powstaje witamina D.

Dlaczego witaminę E nazywamy "Eliksirem młodości"?

Obecnie witamina E to najbardziej popularna spośród wszystkich witamin stosowanych w kosmetyce.

Witamina D - źródła, funkcje, metody oznaczania, skutki niedobor i nadmiaru

Chemiczne, służą do oznaczania zawartości tej witaminy głównie w preparatach farmaceutycznych oraz w produktach zawierających stosunkowo duże ilości tej witaminy a.

Witamina D w diecie dziecka

Witamina D pobrana z pożywieniem jest biologicznie nieczynna(prowitamina) i jej właściwa aktywacja odbywa się w wątrobie i nerkach. Dawkę witaminy ustala lekarz, gdyżnadmiar tego związku (podobnie jak witaminy A) jest wybitnie szkodliwy dlaorganizmu (występuje m.

Witaminy w kosmetykach (chemia kosmetyczna)

Witamina E Jedną z najczęściej stosowanych w kosmetyce witamin jest witamina E, czyli mieszanina a, b, g i d-tokoferoli. Rozpowszechnienie witaminy E w przyrodzie jest bardzo duże, najprawdopodobniej największe z grupy witamin tłuszczowych.