Tokoferol

Czytaj Dalej

TOKOFEROL (witamina E)

Alfa-tokoferol (E307) stosowany jest jako dodatek do żywności (przeciwutleniacz).

WITAMINY - Witamina E - tokoferol

- niezbędna dla procesów rozmnażania.

- wzmaga płodność mężczyzn i kobiet.

- pomaga przywrócić potencję u mężczyzn.

- wpływa na laktację.

- chroni komórki krwi.

- wspomaga gojenie ran.

- zatrzymuje tlen dla organizmu.

- chroni przed poronieniami, spowolnieniem umysłowym, pesymizmem i...

WITAMINA E, tokoferol

Grupa ośmiu związków nazywanymi tokoferolami. Tokoferole tworzące witaminę E różnią się od siebie położeniem i ilością grup metylowych przy pierścieniu.

Opis witamin z gr.A, D, E, K

WITAMINA E(tokoferol) Produkty:sałata,kiełki zbóż,kukurydza,warzywa zielone,mięso,masło, oleje roślinne(sojowy,kukurydziany.

Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Witamina E - tokoferol - niezbędna dla procesów rozmnażania.

WITAMINY - Informacje Ogólne

Witamina E, tokoferol, witamina rozpuszczalna w tłuszczach, antyutleniacz (chroni komórki organizmu przed samoutlenianiem), odgrywa pewną rolę w przenoszeniu elektronów w utlenianiu biologicznym (komórkowym).

Lipa drobnolistna

Substancje zawarte w roślinie: Olejki eteryczne z farnesolem; glikozydy flawonowe, kwercytryna, tilrosit, garbniki, saponiny, tokoferol, śluz roślinny.

Dlaczego witaminę E nazywamy "Eliksirem młodości"?

Badania kliniczne na bezwłosych myszach i świnkach morskich oraz ludziach udowodniły, że wolna tokoferol jak i jej estry jest wchłaniana przez skórę, włosy i absorbowana przez warstwę rogową naskórka.

Witaminy

hesperydyna, rutyna) * rozpuszczalne w tłuszczach - Witamina A (retinol i jego pochodne) - Witamina D (cholekalcyferol i pochodne) - Witamina E (tokoferol) - Witamina K (fitochinon) Witamina A (retinol, akseroftol, alkohol diterpenowy, substancja oleista), rozpuszczalna w tłuszczach.

Witamina E

Witamina E Inne nazwy: tokoferol, tokotrienole Istnieje co najmniej osiem postaci witaminy E zwanych tokoferolami, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Największą aktywność spośród różnych form witaminy E wykazuje alfa- tokoferol = 100% bioaktywności.

Rodzaje i zasady utrwalania mięsa zwierząt rzeźnych.

Przeciwdziałać temu zjawisku można: -przetwarzając mięso na ciepło przy jego zasoleniu, -stosując azotyn do sporządzania solanki, ponieważ powstający N2O3 działa stabilizująco na przemiany lipidów, -dodając naturalne antyoksydanty, a zwłaszcza tokoferol lub jego pochodne.

Rodzaje i zasady utrwalania mięsa zwierząt rzeźnych.

Przeciwdziałać temu zjawisku można: -przetwarzając mięso na ciepło przy jego zasoleniu, -stosując azotyn do sporządzania solanki, ponieważ powstający N2O3 działa stabilizująco na przemiany lipidów, -dodając naturalne antyoksydanty, a zwłaszcza tokoferol lub jego pochodne.

Witaminy

Witamina E Funkcje: Tokoferol czyli witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami.

Normy żywienia

Aktywność biologiczna innych tokoferoli i tokotrienoli występujących w żywności została przeliczona na αtokoferol.

Witamina E w diecie dziecka

Witamina E (tokoferol) działa na wielu szlakach metabolicznych, jest czynnikiemwpływającym na procesy rozrodcze, bierze udział w metabolizmie niektórych ważnychzwiązków (np.