Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce - produkty naturalnego pochodzenia, uzyskiwane ze zwierząt lądowych i morskich. Są to mieszaniny estrów gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych. Są zaliczane do grupy tłuszczów nasyconych, są uzyskiwane z tkanki tłuszczowej zwierząt i z mleka. U zwierząt tłuszcz występuje w postaci tkanki tłuszczowej podskórnej i jest gromadzony jako materiał energetyczny...

Czytaj Dalej

Tłuszcze - niedobór, nadmiar

TŁUSZCZE-zwiąski zbudowane z węgla,wodoru,tlenu,innych pierwiastków,np. fosforu.Zpunktu widzenia chemicznego tłuszcze to: 

Estry trójwodorotlenowego alkocholu glicerolu(gliceryny)i wyższych kw.tł.PODZIAŁ TŁ.:tł.proste,tł. złożone,sterole. 

REAKCJA OTRZYM TŁ.:CH(OH)+R2COOH->...

Folwark zwierzęcy streszczenie

Akcja utworu została osadzona w I połowie XIX wieku w Anglii. Tekst liczy dziesięć nietytułowanych rozdziałów oznaczonych rzym­skimi cyframi.

 

 

Zwierzęta Anglii, zwierzęta Irlandii,

Zwierzęta wszystkich czterech świata stron,

Słuchajcie pilnie radosnej nowiny,

Wkrótce...

Folwark zwierzęcy - znaczenie utworu

Ukazane w poprzednich rozdziałach opracowania elementy składające się na świat przedstawiony w Folwarku Zwierzęcym zbierzemy tu w syntetycznym ujęciu. George Orwell wykorzystał pa­raboliczną formę opowieści o losach zwierząt na pewnym folwarku, by w uogólniającym ujęciu przedstawić obraz...

Folwark zwierzęcy

George Orwell ukazuje pewne ważne problemy, posługując się prostą fabulą, która jest pretekstem do rozważań na temat totalitaryzmu i jednocześnie wielką przestrogą przed nim. W powieści autor wnikliwie analizuje mechanizmy tworzenia systemu totalitarnego. Przedstawia metody dochodzenia do władzy i...

Świat zwierzęcy mórz i oceanów

Środowisko morskie charakteryzuje się mniejszą różnorodnością wa­runków życia niż obszary lądowe. O życiu organicznym decyduj ą tu przede wszystkim temperatura i zasolenie wody, odległość od lądu, głębokość oraz ruch wód (prądy morskie i pływy). Najważniejszym czynnikiem różnicują­cym faunę...

Chemia fizjologiczna - Synteza tłuszczu w gruczole mlekowym

Z osocza: octan, B – hydroksymaślan, lipoproteidy, chylomikrony, sterole, fosfolipidy, wolny glicerol, wolne kwasy tłuszczowe.

Glicerol potrzebny do syntezy tłuszczu mleka syntetyzowany jest w wymieniu z glukozy, a tylko w ok. 10% pochodzi z glicerolu osocza.

Kwas octowy jest w połowie utleniony, pozostała...

Kwasy karboksylowe, aminy, amidy, mydła, tłuszcze

KWASY KARBOKSYLOWE

Związki o wzorze ogólnym R-COOH gdzie R to grupa alkilowa lub arylowa. Wyjątkiem jest kwas mrówkowy, w którym grupą R jest atom wodoru. Grupą funkcyjną jest grupa karboksylowa (złożona z grupy karbonylowej i hydroksylowej). W zależności od budowy R wyróżniamy kwasy karboksylowe...

Tłuszcze

Tłuszcze są bardzo ważną grupą estrów o dużym znaczeniu gospodarczym, biologicznym. Tłuszcze jadalne są pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego zaliczamy m.in. masło, słoninę, smalec, łój. Do tłuszczów roślinnych należą tłuszcze ciekłe, tj. oliwa z oliwek...

Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia

Odróżniamy dwa rodzaje tłuszczów. Tłuszcze ciekłe, które zawierają reszty kwasów nienasyconych i tłuszcze stałe, które zawierają reszty kwasów nasyconych.

Tłuszcze są nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczają się w eterze i benzynie. W wyniku alkalicznej hydrolizy tłuszczów powstają mydła. W świecie...

Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia - ZNACZENIE DLA ORGANIZMU

Tłuszcze:

. to skoncentrowane źródło energii dla wszystkich tkanek i narządów, z wyjątkiem czerwonych ciałek krwi, mózgu i nerek,

. to wygodna forma gromadzenia przez organizm zapasów,

. stanowią budulec błon komórkowych i białej masy mózgu,

. to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i...

Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia - ŹRÓDŁA TŁUSZCZÓW

Tłuszcze jadalne są pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego zaliczamy m.in. masło, słoninę, smalec, łój. Do tłuszczów roślinnych należą tłuszcze ciekłe, tj. oliwa z oliwek, oleje (np. słonecznikowy, sojowy, arachidowy, rzepakowy) oraz margaryny, które są...

Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia - ZALECANA DAWKA

Według zasad fizjologii żywienia udział tłuszczu całkowitego (widocznego i niewidocznego) powinien stanowić 25-30% ogólnej wartości energetycznej dobowego pożywienia. Przy obecnym stanie wiedzy uważa się, że nadmiar energii pochodzącej z nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczach...

Oznaczanie tłuszczu w produktach spożywczych

W przemyśle spożywczym stosuje się różnorakie metody analizy chemicznej celem oznaczenia różnych parametrów, która mają duże znaczenie w kontroli jakości danych produktów, względnie surowców. W niniejszej pracy przedstawiam dwie różne metody, które są przydatne w oznaczaniu tłuszczu w produkcie ( na...

Produkcja roślinna i zwierzęca

Produkcja roślinna ;

Zboża - zbożami obsiane jest ok. 60% gruntów ornych. Największe znaczenie mają; - Pszenica – około 20% gruntów ornych jest obsianych tym zbożem. Jest zbożem o

dużych wymaganiach glebowych.

Jęczmień – jest zbożem głównie paszowym, a...

AFRYKA - ŚWIAT ZWIERZĘCY

Obszar Afryki na południe od Sahary należy pod względem zoogeograficznym do krainy etiopskiej, na północ od Sahary -do obszaru śródziemnomorskiej krainy palearktycznej (Palearktyka). Swoiste piętno nadaje faunie Afryki pierwsza z tych krain; cechuje ją najbardziej urozmaicona fauna kręgowców ze wszystkich...

Białka, cukry, tłuszcze, kwasy nukleinowe

WĘGLOWODANY (CUKROWCE, SACHARYDY) to związki organiczne złożone z węgla, wodoru i tlenu w stosunku 1C:2H:1O. Można to określić wzorem (CH2O)n.

Węglowodany pełnią funkcje:

- są paliwem komórkowym, spełniają funkcje energetyczne, są źródłem energii

- magazynują energię, są materiałem...

Cukry, tłuszcze, białka

Cukry Proste :

Biozy

Pentozy : ( ryboza, dezoksyryboza )

heksozy :( glukoza, fruktoza )

Dwucukry: maltoza,laktoza,sacharoza

Wielocukry: glikogen, celuloza, skrobia, chityna

Białka: Proteiny (proste) albuminy,globiny,kolagen

Proteidy : hemoglobina, chlorofil

Podział enzymów ze wzgłędu na...

Hormony Zwierzęce

Tymoptoleina - Grasica - hamuje przewodzenie między neuronami. A komórkami mięśni.

Tymozyna - Grasica - pobudza powstawanie limfocytów.

Melatonina - Szyszynka - wpływa na ośrodki snu i czuwania. Niedobór: Opóźnienie dojrzewania płciowego.

Tyroksyna, trójjodotyronina - Tarczyca - pobudzenie tępa przemiany...

Zagrożenia wywołane przez metale ciężkie - SUROWCE ZWIERZĘCE

Zawartość metali Ciężkich w mięsie, mleku, jajach, rybach i innych.

Analizując żywność pochodzenia zwierzęcego należy pamiętać, że zwierzęta stanowią końcowe ogniwo łańcucha żywieniowego a niektóre tkanki wykazują zdolność do wybiórczego kumulowania toksycznych związków. Stężenia...

Teoria i praktyka zdrowego żywienia - TŁUSZCZE

W przeszłości większość tłustej żywności była dostępna tylko dla zamożnych, jednak dzisiaj są najtańszym osiągalnym źródłem kalorii. W tej samej jednostce wagi zawierają prawie dwukrotnie więcej składników energetycznych niż białka i węglowodany. Według danych z roku 1800 tłuszcze...