Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce - produkty naturalnego pochodzenia, uzyskiwane ze zwierząt lądowych i morskich. Są to mieszaniny estrów gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych. Są zaliczane do grupy tłuszczów nasyconych, są uzyskiwane z tkanki tłuszczowej zwierząt i z mleka. U zwierząt tłuszcz występuje w postaci tkanki tłuszczowej podskórnej i jest gromadzony jako materiał energetyczny...

Czytaj Dalej

Folwark zwierzęcy streszczenie

Akcja utworu została osadzona w I połowie XIX wieku w Anglii. Tekst liczy dziesięć nietytułowanych rozdziałów oznaczonych rzym­skimi cyframi.

 

 

Zwierzęta Anglii, zwierzęta Irlandii,

Zwierzęta wszystkich czterech świata stron,

Słuchajcie pilnie radosnej nowiny,

Wkrótce...

Folwark zwierzęcy - znaczenie utworu

Ukazane w poprzednich rozdziałach opracowania elementy składające się na świat przedstawiony w Folwarku Zwierzęcym zbierzemy tu w syntetycznym ujęciu. George Orwell wykorzystał pa­raboliczną formę opowieści o losach zwierząt na pewnym folwarku, by w uogólniającym ujęciu przedstawić obraz...

Folwark zwierzęcy

George Orwell ukazuje pewne ważne problemy, posługując się prostą fabulą, która jest pretekstem do rozważań na temat totalitaryzmu i jednocześnie wielką przestrogą przed nim. W powieści autor wnikliwie analizuje mechanizmy tworzenia systemu totalitarnego. Przedstawia metody dochodzenia do władzy i...

Świat zwierzęcy mórz i oceanów

Środowisko morskie charakteryzuje się mniejszą różnorodnością wa­runków życia niż obszary lądowe. O życiu organicznym decyduj ą tu przede wszystkim temperatura i zasolenie wody, odległość od lądu, głębokość oraz ruch wód (prądy morskie i pływy). Najważniejszym czynnikiem różnicują­cym faunę...

Produkcja roślinna i zwierzęca

Produkcja roślinna ;

Zboża - zbożami obsiane jest ok. 60% gruntów ornych. Największe znaczenie mają; - Pszenica – około 20% gruntów ornych jest obsianych tym zbożem. Jest zbożem o

dużych wymaganiach glebowych.

Jęczmień – jest zbożem głównie paszowym, a...

CZYNNIKI KANCEROGENNE

Czynniki kancerogenne (rakotwórcze) są to czynniki mogące indukować powstawanie nowotworów. Cechuje je zdolność do specyficznego oddziaływania i modyfikowania materiału genetycznego komórki.

Czynniki zewnętrzne można podzielić na pewne grupy w zależności od ich typu lub też od miejsca występowania...

Historia Genetyki

Dziedziczenie cech intrygowało ludzkość już w zamierzchłych czasach. Bogactwo otaczającego ich życia zmuszało ich do zastanawiania się: dlaczego to wszystko tak się dzieje? W przeszłości nasi przodkowie nie tylko dziwili się, ale i eksperymentowali wykorzystując dziedziczenie dla własnych celów...

Zagrożenia wywołane przez metale ciężkie - SUROWCE ZWIERZĘCE

Zawartość metali Ciężkich w mięsie, mleku, jajach, rybach i innych.

Analizując żywność pochodzenia zwierzęcego należy pamiętać, że zwierzęta stanowią końcowe ogniwo łańcucha żywieniowego a niektóre tkanki wykazują zdolność do wybiórczego kumulowania toksycznych związków. Stężenia...

ORGANICZNE ZWIĄZKI CHEMICZNE

CUKROWCE - węglowodany (sacharydy)

- MONOSACHARYDY (jednocukry) - cukry proste (najprostsze cukrowce rozpuszczalne w wodzie):

- TRIOZY C3

- TETROZY C4

- PENTOZY C5: ryboza, dezoksyryboza

- HEKSOZY C6: glukoza, fruktoza, galaktoza

- HEPTOZY C7

WŁAŚCIWOŚCI I ROLA MONOSACHARYDÓW:

Jednocukry...

TRAWIENIE TŁUSZCZY

W pierwszym etapie trawienia tłuszczy (w DWUNASTNICY) krople tłuszczu są emulgowane. Oznacza to, że zmniejsza się ich napięcie powierzchniowe, co później ułatwia dostęp enzymów trawiących tłuszcze (LIPAZY). Dzieje się tak dzięki żółci produkowanej przez wątrobę. Żółć zmniejsza napięcie...

Społeczności zwierzęce

Liczne grupy zwierząt, np. pszczoły, bizony, wilki lub walenie, wykształ­ciły złożone struktury społeczne, w których każdy osobnik ma ściśle określoną pozycję. Taka hierarchia zapobiega konfliktom pomiędzy osobnikami i pozwala na sprawne funkcjonowanie całego stada. Przebywanie w stadzie daje...

George Orwell

George Orwell był mistrzem pisarstwa zaangażowanego w problemy społeczno-polityczne. Osiągnął sukces dzięki wyostrzonemu zmysłowi obserwacji zjawisk społecznych i wielkiej wrażliwości.

Pisarz zawdzięcza sławę przede wszystkim dwóm powieściom - Folwark zwierzęcy oraz 1984. Oba dzieła należą do...

Podstawy produkcji zwierzęcej

WYKŁAD 1 CHÓW I HODOWLA ZWIERZĄT Chów – utrzymywanie zwierząt w celu otrzymywania od nich doraźnych korzyści. Hodowla – dążenie do poprawy cech, parametrów, które użytkujemy; świadomy działanie w celu poprawy ilości, jakości posiadanych zwierząt, uzyskiwanych parametrów. Produkcja zwierzęca – ukierunkowanie na surowiec, produkt, który interesuje, poprawa efektywności produktów. Gatunek – grupa zwierząt spokrewnionych ze sobą, które kojarzone ...

Biomedyczne podstawy rozwoju i wychowania- starzenie się człowieka-gerontologia

STARZENIE SIĘ CZLOWIEKA - GERONTOLOGIA - Z punktu widzenia biologii wyróżnia się trzy zjawiska, które łączą się z przemijaniem życia: - długowieczność rozumiana jako czas, który osobnik ma szanse przeżyć w optymalnych warunkach - starzenie się, podczas którego dochodzi do nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu - śmierć, która jest wydarzeniem kończącym życie. Śmierć nie musi wiązać się ze starzeniem, jednak prawdopodobieństwo jej wzrasta wraz z ...

Żywność i żywienie w ujęciu historycznym- zmiany w narzędziach i procesach technologicznych wykorzystywanych w sferze żywności i ich uwarunkowania

Celem poniższej pracy jest uzmysłowienie czytelnikowi, a przede wszystkim sobie samemu jak ogromne zmiany w narzędziach i procesach technologicznych dokonały się w sferze żywności i żywienia w toku historii. Jak odbywała się ewolucja narzędzi do wytwarzania i przetwarzania żywności oraz procesów jej utrwalania, aby jak najdłużej zachowywała swoje walory użytkowe. Dość ważnym i podsumowującym elementem pracy będzie także uświadomienie, jakie były uwarunkowania tych ...

GRZEBOWISKO ZWIERZĘCE

GRZEBOWISKO ZWIERZĘCE — teren, naktórym zakopuje się zwłoki padłych zwierząt.Grzebowiska powinny istnieć we wszystkich gromi dach, z których zwłoki zwierzęce nic są zabieraneprzez zakłady utylizacyjne. G rzebow iska należyzakładać w ustronnych, suchych i o g ro d zo nychmiejscach; doły na zw łoki...

REJONIZACJA PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ

REJONIZACJA PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ— rozmieszczenie produkcji zwierzęcejw różnych rejonach kraju. Rejonizacja produkcjizwierzęcej zależy przede wszystkim od czynnikówekonomicznych (zapotrzebowanie produktów pochodzeniarolniczego, ceny artykułów rolnych,położenie w stosunku do ośrodków...

Doświadczenie

Metoda badania naukowegopolegająca na przeprowadzeniu jakiegoś zjawiskaprzyr. w ściśle określonych warunkach,pozwalających śledzić przebieg tego zjawiskai odtworzyć je za każdym razem przy powtórzeniuzespołu warunków. Naturalny bieg zjawiskazostaje zmieniony w d., a interesującybadacza proces świadomie...

Metody zbierania materiału zoologicznego

W zależności od przynależności systematycznej pozyskiwanych zwierząt oraz celów, jakim zbiory mają służyć, stosowane są różne metody zbierania materiału zoologicznego. Naczelną i obowiązującą zasadą etyczną w każdej z tych metod jest szybkie i bezbolesne uśmiercanie zwierząt oraz...

GLIKOGEN (skrobia zwierzęca)

Polisacharyd zapasowy komórek zwierzęcych. Zlokalizowany głównie w wątrobie (do 10% masy) i tkance mięśniowej (0,5-1%), Zbudowany z usieciowanej D-glukozy (połączonej wiązaniami 1-4 i 1-6), wchłoniętej z jelit lub pozyskiwanej w wyniku re-syntezy z kwasu mlekowego.

Powstaje w odpowiedzi na sygnał...