Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce - produkty naturalnego pochodzenia, uzyskiwane ze zwierząt lądowych i morskich. Są to mieszaniny estrów gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych. Są zaliczane do grupy tłuszczów nasyconych, są uzyskiwane z tkanki tłuszczowej zwierząt i z mleka. U zwierząt tłuszcz występuje w postaci tkanki tłuszczowej podskórnej i jest gromadzony jako materiał energetyczny...

Czytaj Dalej

Tłuszcze - niedobór, nadmiar

TŁUSZCZE-zwiąski zbudowane z węgla,wodoru,tlenu,innych pierwiastków,np. fosforu.Zpunktu widzenia chemicznego tłuszcze to: 

Estry trójwodorotlenowego alkocholu glicerolu(gliceryny)i wyższych kw.tł.PODZIAŁ TŁ.:tł.proste,tł. złożone,sterole. 

REAKCJA OTRZYM TŁ.:CH(OH)+R2COOH->...

Folwark zwierzęcy streszczenie

Akcja utworu została osadzona w I połowie XIX wieku w Anglii. Tekst liczy dziesięć nietytułowanych rozdziałów oznaczonych rzym­skimi cyframi.

 

 

Zwierzęta Anglii, zwierzęta Irlandii,

Zwierzęta wszystkich czterech świata stron,

Słuchajcie pilnie radosnej nowiny,

Wkrótce...

Folwark zwierzęcy - znaczenie utworu

Ukazane w poprzednich rozdziałach opracowania elementy składające się na świat przedstawiony w Folwarku Zwierzęcym zbierzemy tu w syntetycznym ujęciu. George Orwell wykorzystał pa­raboliczną formę opowieści o losach zwierząt na pewnym folwarku, by w uogólniającym ujęciu przedstawić obraz...

Folwark zwierzęcy

George Orwell ukazuje pewne ważne problemy, posługując się prostą fabulą, która jest pretekstem do rozważań na temat totalitaryzmu i jednocześnie wielką przestrogą przed nim. W powieści autor wnikliwie analizuje mechanizmy tworzenia systemu totalitarnego. Przedstawia metody dochodzenia do władzy i...

Świat zwierzęcy mórz i oceanów

Środowisko morskie charakteryzuje się mniejszą różnorodnością wa­runków życia niż obszary lądowe. O życiu organicznym decyduj ą tu przede wszystkim temperatura i zasolenie wody, odległość od lądu, głębokość oraz ruch wód (prądy morskie i pływy). Najważniejszym czynnikiem różnicują­cym faunę...

Kwasy karboksylowe, aminy, amidy, mydła, tłuszcze

KWASY KARBOKSYLOWE

Związki o wzorze ogólnym R-COOH gdzie R to grupa alkilowa lub arylowa. Wyjątkiem jest kwas mrówkowy, w którym grupą R jest atom wodoru. Grupą funkcyjną jest grupa karboksylowa (złożona z grupy karbonylowej i hydroksylowej). W zależności od budowy R wyróżniamy kwasy karboksylowe...

Tłuszcze

Tłuszcze są bardzo ważną grupą estrów o dużym znaczeniu gospodarczym, biologicznym. Tłuszcze jadalne są pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego zaliczamy m.in. masło, słoninę, smalec, łój. Do tłuszczów roślinnych należą tłuszcze ciekłe, tj. oliwa z oliwek...

Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia

Odróżniamy dwa rodzaje tłuszczów. Tłuszcze ciekłe, które zawierają reszty kwasów nienasyconych i tłuszcze stałe, które zawierają reszty kwasów nasyconych.

Tłuszcze są nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczają się w eterze i benzynie. W wyniku alkalicznej hydrolizy tłuszczów powstają mydła. W świecie...

Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia - ZNACZENIE DLA ORGANIZMU

Tłuszcze:

. to skoncentrowane źródło energii dla wszystkich tkanek i narządów, z wyjątkiem czerwonych ciałek krwi, mózgu i nerek,

. to wygodna forma gromadzenia przez organizm zapasów,

. stanowią budulec błon komórkowych i białej masy mózgu,

. to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i...

Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia - ŹRÓDŁA TŁUSZCZÓW

Tłuszcze jadalne są pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego zaliczamy m.in. masło, słoninę, smalec, łój. Do tłuszczów roślinnych należą tłuszcze ciekłe, tj. oliwa z oliwek, oleje (np. słonecznikowy, sojowy, arachidowy, rzepakowy) oraz margaryny, które są...

Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia - ZALECANA DAWKA

Według zasad fizjologii żywienia udział tłuszczu całkowitego (widocznego i niewidocznego) powinien stanowić 25-30% ogólnej wartości energetycznej dobowego pożywienia. Przy obecnym stanie wiedzy uważa się, że nadmiar energii pochodzącej z nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczach...

Produkcja roślinna i zwierzęca

Produkcja roślinna ;

Zboża - zbożami obsiane jest ok. 60% gruntów ornych. Największe znaczenie mają; - Pszenica – około 20% gruntów ornych jest obsianych tym zbożem. Jest zbożem o

dużych wymaganiach glebowych.

Jęczmień – jest zbożem głównie paszowym, a...

AFRYKA - ŚWIAT ZWIERZĘCY

Obszar Afryki na południe od Sahary należy pod względem zoogeograficznym do krainy etiopskiej, na północ od Sahary -do obszaru śródziemnomorskiej krainy palearktycznej (Palearktyka). Swoiste piętno nadaje faunie Afryki pierwsza z tych krain; cechuje ją najbardziej urozmaicona fauna kręgowców ze wszystkich...

Białka, cukry, tłuszcze, kwasy nukleinowe

WĘGLOWODANY (CUKROWCE, SACHARYDY) to związki organiczne złożone z węgla, wodoru i tlenu w stosunku 1C:2H:1O. Można to określić wzorem (CH2O)n.

Węglowodany pełnią funkcje:

- są paliwem komórkowym, spełniają funkcje energetyczne, są źródłem energii

- magazynują energię, są materiałem...

Cukry, tłuszcze, białka

Cukry Proste :

Biozy

Pentozy : ( ryboza, dezoksyryboza )

heksozy :( glukoza, fruktoza )

Dwucukry: maltoza,laktoza,sacharoza

Wielocukry: glikogen, celuloza, skrobia, chityna

Białka: Proteiny (proste) albuminy,globiny,kolagen

Proteidy : hemoglobina, chlorofil

Podział enzymów ze wzgłędu na...

Hormony Zwierzęce

Tymoptoleina - Grasica - hamuje przewodzenie między neuronami. A komórkami mięśni.

Tymozyna - Grasica - pobudza powstawanie limfocytów.

Melatonina - Szyszynka - wpływa na ośrodki snu i czuwania. Niedobór: Opóźnienie dojrzewania płciowego.

Tyroksyna, trójjodotyronina - Tarczyca - pobudzenie tępa przemiany...

Zagrożenia wywołane przez metale ciężkie - SUROWCE ZWIERZĘCE

Zawartość metali Ciężkich w mięsie, mleku, jajach, rybach i innych.

Analizując żywność pochodzenia zwierzęcego należy pamiętać, że zwierzęta stanowią końcowe ogniwo łańcucha żywieniowego a niektóre tkanki wykazują zdolność do wybiórczego kumulowania toksycznych związków. Stężenia...

Teoria i praktyka zdrowego żywienia - TŁUSZCZE

W przeszłości większość tłustej żywności była dostępna tylko dla zamożnych, jednak dzisiaj są najtańszym osiągalnym źródłem kalorii. W tej samej jednostce wagi zawierają prawie dwukrotnie więcej składników energetycznych niż białka i węglowodany. Według danych z roku 1800 tłuszcze...

TRAWIENIE TŁUSZCZY

W pierwszym etapie trawienia tłuszczy (w DWUNASTNICY) krople tłuszczu są emulgowane. Oznacza to, że zmniejsza się ich napięcie powierzchniowe, co później ułatwia dostęp enzymów trawiących tłuszcze (LIPAZY). Dzieje się tak dzięki żółci produkowanej przez wątrobę. Żółć zmniejsza napięcie...

Związki organiczne - Tłuszcze obojętne (właściwe)

Powszechne lipidy w organizmach, są najekonomiczniejszą formą zapasową paliwa energetycznego. Spalenie 1 g tłuszczu daje 2x więcej energii, niż ze spalenia 1 g węglowodanów. Sacharydy i białka mogą zostać przekształcone w tłuszcze i zmagazynowane w takowej tkance.

Cząsteczka tłuszczu obojętnego...