Szkodniki

Szkodniki

Czytaj Dalej

Szkodniki, epidemie, plagi

Duże znaczenie ma też odpowiednie gospodarowanie ziemią, chociażby takie plano­wanie upraw, aby okres zbiorów nie pokrywał się w czasie z okresem największej liczebności popu­lacji danego szkodnika.

Groźne choroby i szkodniki róż

Jeśli chodzi o środki chemiczne, profilaktyczne je stosowanie zapobiega inwazyjnemu rozprzestrzenianiu się szkodników i chorób.

Inne mechaniczne metody usuwania drobnoustrojów lub szkodników z żywności

Urządzenia te z czasem zostały ulepszone przez połączenie działania siły bezwładu z działaniem zasysającym (aspiracyjnym), co umożliwiło nie tylko niszczenie szkodników, lecz także zmniejszenie zawartości pyłu, drobnoustrojów i co najważniejsze usuwanie całych lub rozdrobnionych ciał zabitych szkodników (np.

SZKODNIKI

Metody zwalczania szkodników mogą być zapobiegawcze - właściwe metody uprawowe, prawidłowe przechowywanie produktów, jak i bezpośrednie (niszczenie) - biologiczne, mechaniczno-fizyczne, chemiczne.

SZKODNIKI PSZCZÓŁ I PASIEKI

SZKODNIKI PSZCZÓŁ I PASIEKI — dośćliczne gatunki owadów i niektóre kręgowce(ptaki, płazy, drobne ssaki), które uszkadzająplastry; rabują miód bądź zjadają pszczoły.

Szkodniki magazynowe

Produkty zaatakowane przez szkodniki tracą wartość odżywczą i siewną.

Szkodniki

Zwierzęta powodujące uszkodzenia roślin lub produktów pochodzenia roślinnego, rzadziej pochodzenia zwierzęcego, występujące niekiedy masowo i wtedy wyrządzające znaczne szkody. Sz. roślin pochodzą z 7 następujących gromad: nicieni (np. mątwiki,węgorki), pajęczaków (np. roztocze, przędziorki),wijów...