Gorzka zgnilizna owoców — chorobagrzybowa występująca w typowej postaci najabłoniach i gruszach.
WARZYWA: der Weiβkohl – biała kapusta der Rotkohl – czerwona kapusta der Blumenkohl – kalafior der Chinakohl – kapusta pekińska der Rosenkohl – brukselka der Broccoli – brokuły der Salat – sałata der Porre – por der Spinat – szpinak der Kohlrabi – kalarepa der Sellerie – seler die Kartoffel/Kartoffeln – ziemniak die Zwiebel/Zwiebeln – cebula die Tomate/Tomaten – ...
Do XIX wieku nie patrzono na Kościół jako na wspólnotę. Był on jakby tylko przekazicielem nauki o zbawieniu.
Kościół jest pierwszym owocem zbawienia. Nie jest już tylko przedłużonym ramieniem Chrystusa.
„congregatio” – zgromadzenie
Protestanci bardziej mówią o „communio”, które obecni lepiej się...
Ze względu na wielkość zbiorów największe znaczenie mają: pomidory, kapusta, papryka, ogórki, cebula, dynia, melony.
ŽNasienie jest spoczynkowym stadium rośliny, wszystkie procesy życiowe jego komórek są zahamowane i przebiegają w bardzo zwolnionym tempie. Jest to tzw. stan życia utajnionego - anabioza. Zahamowaniu procesów życiowych sprzyja mała zawartość wody w nasieniu. Po okresie spoczynku, kiedy nasienie znajdzie...
Pożytki powstawały w skutek odłączenia od rzeczy macierzystej. Należały one z chwilą odłączenia do właściciela rzeczy macierzystej, posiadacza w dobrej wierze i emfiteuty. Natomiast z chwilą zebrania stawały się własnością użytkownika cudzej rzeczy macierzystej.
Pożytki (fructus) nabywał w sposób pierwotny na własność: właściciel rzeczy macierzystej, jej posiadacz w dobrej wierze oraz emfiteuta. Stawali się oni właścicielami pożytków w chwili oderwania się ich od rzeczy macierzystej (separatio).
Jej użytkownik nabywał własność pożytków również w...
Istnieje kilka sposobów pozyskiwania oleju z owoców i nasion. Najskuteczniejszą metodą jest wypłukiwanie za pomocą chemicznych rozpuszczalników. Wypłukane części roślin są odcedzane, a rozpuszczalnik wyparowuje. W ten sposób pozostaje czysty olej. Jako rozpuszczalników używa się różnych...
Jabłka, śliwki, pomidory, pszenica i inne zboża są podstawą diety zwierząt i łudzi na całym świecie.
Istnieją również owoce suche. Owoce suche są dzielone na dwie grupy - pękające i niepękające.
Niełupki są owocami zawierającymi w sobie tylko jedno nasiono. Jedna roślina, na przykład słonecznik lub mniszek, może wytwarzać wiele takich nie-łupek, które leżą obok siebie, a w każdej z nich znajduje się tylko jedno nasiono. W niełupce pojedyncze nasiono jest otoczone suchą owocnią, która...
Suchym owocem pękającym wykazującym największą zmienność formy jest torebka, zawierająca w sobie kilka nasion i zwykle otwierająca się w różny sposób - wzdłuż, okrężnie lub poprzez powstanie w jej ścianie otworów, tak jak u maku. W rodzinie krzyżowych - Cruciferae - występuje inny typ suchego owocu pękającego - tuszczyna.
Owoce suche są ważnym składnikiem naszego pokarmu - przykładem niech będą pszenica, kukurydza lub fasola - jednakże to owoce soczyste, zwane też mięsistymi, mają bardziej zachęcający wygląd i lepiej smakują. Jagodami powstającymi z zalążni kwiatów dolnych są na przykład winogrona i pomidory.
Tkanki budujące owoc zabezpieczają rozwijające się nasiona i pomagają roślinom w rozsiewaniu się, gdy dojrzeją. Te soczyste, pożywne osłony nasion są ważnym źródłem pokarmu wielu gatunków zwierząt, także człowieka. Bardzo ważne jako pokarm są także same nasiona. Są one przecież niczym...
Owoce, wzbogacające naszą dietę w witaminy i istotne składniki mineralne, były spożywane przez naszych odległych przodków na długo przed pojawieniem się rolnictwa i ogrodnictwa. Większość owoców, jakie jemy obecnie, to hybrydy uzyskane przez krzyżowanie różnych gatunków w celu poprawienia ich...
Owoce cytrusowe rosną na wiecznie zielonych drzewach i krzewach. Są wartościowym pokarmem z uwagi na dużą zawartość witaminy C, A i witamin z grupy B. Najbardziej rozpowszechnioną rośliną cytrusową jest pomarańcza, a także inne jak cytryna, limona, grejpfrut. Zbiory owoców cytrusowych zależą od...
Owoce tropikalne (banany, ananasy, daktyle itd.) mają dużą wartość odżywczą. Zawierają wiele składników mineralnych i witamin, a jednocześnie, są stosunkowo tanie, często więc wzbogacają dietę mieszkańców krajów rozwijających się. Owoce tropikalne zbiera się przede wszystkim na gorących...
Owoce durianu spotyka się praktycznie tylko na wyspach Indonezji. Są bardzo smaczne, mają jednak wyjątkowo nieprzyjemny zapach. Nasiona duriana kiełkują jedynie wtedy, kiedy zasieje się je tuż po wyłuskaniu.
Luźne cząstki suchej gleby porwane przez wiatr tworzą wydmy i niewielkie wzniesienia. Sahel to strefa suchych obszarów trawiastych, rozciągająca się w poprzek kontynentu afrykańskiego, na południe od Sahary.
Na obszarach suchych formy ukształtowania terenu różnią się znacznie od występujących w warunkach glacjalnych. Wody pochodzące z tych opadów wypełniają suche przez większą część roku doliny pustynne (wadi, uedy).