Soki trawienne

Czytaj Dalej

Układ trawienny

Układ trawienny (pokarmowy, systema digestorium) składa się z przewodu pokarmowego (jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita), wielkich gruczołów jamy brzusznej (wątroba, trzustka) i innych narządów, jak język, zęby itd.

Sok tkankowy

W wytwarzaniu soków tkankowych udział bierze zarówno krew, jak i komórki narządów.

Ruchy soku tkankowego i limfy

że sok tkankowy, o którym już była mowa, stale jest w ruchu. Prąd soków skierowany jest z krwi do tkanek i znowu z powrotem do krwi; częściowo bezpośrednio do włośniczek krwionośnych, częściowo za pośrednictwem naczyń chłonnych do żył.

ANALIZA SPRZEDAŻY SOKÓW KUBUŚ

Sok Kubuś jest naturalnym sokiem przecierowym produkowanym z owoców i warzyw. Sok Kubuś jest sokiem rekomendowanym przez IŻiŻ. Karolinka Pańczyk – A ja nie lubię, jak w soku jest jakiś owoc, który zmienia sok na taki trochę gorzki.

Analiza makrootoczenia na przykładzie soku kubuś

demograficzne • bardzo mały przyrost ludności kraju, • narastająca tendencja starzenia się społeczeństwa, • mała liczba urodzeń w kraju, społeczno - kulturowe • wprowadzanie mody na zdrowy tryb życia (uprawianie sportów i zdrowe odżywianie), • rosnąca moda na spożywanie napojów prozdrowotnych ( głównie soków), • pozytywne nastawienie do soków wśród dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i matek, • piąte miejsce soków ...

Pielęgnowanie chorego ze schorzeniami układu trawiennego

Pielęgnowanie chorego ze schorzeniami chirurgicznymi układu trawiennego. Wrzód trawienny powstaje w wyniku zniesienia śluzuwkowej bariery ochronnej żołądku lub niewłaściwego wydzielania kwasu żołądkowego lub pepsyny.

Nowotwór złośliwy układu trawiennego

Obraz makroskopowy (czyli bez zastosowania technik powiększania obrazu) jest bardzo różnorodny (polip, owrzodzenie, naciek ściany przewodu pokarmowego). O rozpoznaniu nic decyduje obraz makroskopowy lecz badanie mikroskopowe. W tym celu w czasie badania fiberoskopowego (endoskopowego) np. gastroskopii...

Sok roślinny

Soki możnakonserwować przez dodatek niewielkich ilości alkoholu (ok. W warunkach domowych najlepiej dodawaćcukru i pasteryzować, zwłaszcza soki owocowe. Soki przechowuje się w ciemnym ichłodnym miejscu.

JELITOWY SOK

JELITOWY SOK — wydzielina gruczołów znajdującychsię w ścianach jelit; wytwarzany jeststale, lecz w czasie intensywniejszego trawienia —obficiej; sok jelita cienkiego zawiera dużo wody,wszystkie enzymy potrzebne do trawienia białek,węglowodanów i tłuszczów oraz śluz, natomiastsok jelita grubego nic zawiera enzymów, leczwięcej śluzu, umożliwiającego przesuwanie maskałowych, znacznie już odwodnionych, zagęszczonych.

SOKI PITNE

Soki pitne uzyskuje się przez rozdrabnianieoczyszczonych, umytych i wypłukanychsurowców; następne czynności — to prasowaniemiazgi, klarowanie soków owocowych,rozlewanie, odpowietrzanie, zamykanie naczyńi utrwalanie; soki w handlu są pakowane w puszkach,słojach i butelkach.

SOKI ZAGĘSZCZONE

SOKI ZAGĘSZCZONE — częściowo odwodnionesoki owocowe i warzywne o konsystencjigęstej; silniej odwodnione soki mają postać proszków. W razie dosładzania soki sięzagęszcza w mniejszym stopniu, natomiast przyprodukcji soków w proszku — silniej.

ŻOŁĄDKOWY SOK

ŻOŁĄDKOWY SOK — bezbarwny, przezroczystypłyn, o silnie kwaśnym odczynie, wytwarzanyprzez komórki gruczołowe żołądka; zawierakilka enzymów działających głównie na białkoi w małym stopniu na tłuszcz.

ENZYMY TRAWIENNE

Do dwunastnicy, pierwszego odcinka jelita cienkiego 'wydzielane są enzymy produkowane w trzustce oraz nie zawierająca enzymów trawiennych, produkowana w wątrobie i wydzielana za pośrednictwem pęcherzyka żółciowego żółć.

KARIOLIMFA (sok jądrowy, nukleoplazma)

Silnie uwodniona substancja koloidalna, wypełniająca jądro komórkowe, zawierający liczne białka, m.in. enzymy związane z funkcją jądra (poli-merazy DNA, RNA, topoizomerazy, ligazy, kinazy), białka histonowe. Wypełnia obszar pomiędzy błoną jądrową a chromatyną i jąderkiem.

POKARMOWY UKŁAD, układ trawienny

Zespół narządów służący do pobierania, rozdrabniania, trawienia i przyswajania pokarmu. Najbardziej złożoną budowę wykazuje u kręgowców, Składa się z przewodu pokarmowego i towarzyszących mu gruczołów: ślinianki, wątroba, trzustka. Przewód pokarmowy rozpoczyna się otworem ustnym / gębowym...

SOK JELITOWY

Sok produkowany przez liczne gruczoły śluzówki jelita. Sok jelitowy jest białawą substancją, mętną ze względu na dużą zawartość śluzu i białek.

SOK TRZUSTKOWY

Sok trawienny produkowany przez trzustkę. IV1a charakter alkaliczny i neutralizuje kwaśny odczyn treści pokarmowej napływającej do dwunastnicy z żołądka, W skład soku trzustkowego wchodzą enzymy trawiące białka: trypsyna i chymotrypsyna w formie nieaktywnej (trypsynogen i chymotrypsynogen), enzymy trawiące cukry: amylaza trzustkowa i disacharydazy oraz enzymy trawiące tłuszcze - lipaza trzustkowa.

SOK ŻOŁĄDKOWY

Sok trawienny wydzielany przez gruczoły rozmieszczone w śluzówce żołądka (gruczoły właściwe i gruczoły odźwiernikowe).

WODNICZKA POKARMOWA, wodniczka trawienna, fagosom

Organellum komórkowe pojawiające się okresowo w komórkach pierwotniaków i niektórych wielokomórkowców (np. gąbki, jamochłony), u których zachodzi trawienie wewnątrzkomórkowe. Wodniczka pokarmowa powstaje w trakcie endocytozy (fagocytoza, pino-cytoza), zamykając cząstkę pokarmową z odrobiną wody w...

Układ trawienny, moczowo-płciowy i inne

Ćwiczenia fizyczne rozwijają również sprawność mięśni gładkich i pośrednio wpływają na funkcjonowanie żołądka, jelit i wątroby. W wątrobie gromadzi się zapas glikogenu, który bierze udział w procesie metabolizmu. Dzięki zwiększeniu aktywności odpowiednich enzymów poprawia się w wątrobie...