Siniak

Siniak żyje w Europie, w przyległych częściach Azji Zachodniej, w Azji Środkowej i w Afryce północno-zachodniej. Młode siniaki rodzice karmią około 4 tygodni początkowo tzw.

Gołąb siniak (Columba oenas)

Siniaki są cenione z uwagi na delikatność i smak mięsa, lecz więcej popularności przysparza im ich wygląd, zachowanie i znakomita zdolność orientowania się w przestrzeni, nawet w okolicach nie znanych.