Siarka - jak powstała i gdzie występuje

Rocznie wydobywamy około 5 mln ton z czego 20% użyte jest we własnym przemyśle kwasu siarkowego, natomiast pozostałą część sprzedajemy, głównie do krajów Europy Wschodniej i Południowo Wschodniej Największym okręgiem wydobywającym siarkę jest okręg Tarnobrzeski, gdzie prowadzi się wydobycie zarówno metodą odkrywkową jak i metodą otworową, polegającą na podziemnym roztapianiu siarki przy użyciu gorącej wody.

Makro i Mikro składniki - SIARKA

przemiana tłuszczowa, przemiana węglowodanowa, procesy energetyczne, ukrwienie Źródła siarki: - jaja kurze (żółtko) - mięso - ryby - sery - mleko - warzywa - owoce Sygnały ostrzegawcze niedoboru siarki: - przygnębienie i niepokój - twarde włosy - blada cera - zwiotczała tkanka łączna - łamliwe paznokcie - zaćma - zatrucie wątrobowe - zaburzenia procesów ukrwienia - dolegliwości stawów

Zatrucie dwutlenkiem siarki

   , Spalanie siarki zawartej w węglu prowadzi do znacznego Zanieczyszczenia dwutlenkiem siarki powietrza miast i okręgów przemysłowych (dwutlenek siarki jest składnikiem tw.

Siarka

Siarka wchłania się w postaci aminokwasów siarkowych lub jako siarczany, a wydalana jest z moczem głównie jako siarczany w ilościach proporcjonalnych do poziomu spożycia białka.

Siarka

Ludowe wierzenia średniowiecza przeniosły symboliczne znaczenie siarki w sferę infernalną i widziały w niej, jej płomieniu i zapachu atrybut diabła.