Salicylan sodu

Salicylan sodu

Salicylan sodu, C6H4(OH)COONa – organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu salicylowego. W warunkach standardowych jest to białe, krystaliczne ciało stałe. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Salicylan sodu pełni rolę solubilizatora np. w połączeniu z kofeiną w preparacie Coffeini et Natrii salicylas.

Czytaj Dalej

SÓD

SÓD, natrium (N a ) — pierwiastek metaliczny,jedno wartościowy, występujący w przyrodzie tylkow postaci związków, szczególnie jako sólkuchenna (chlorek sodu); jest głównym składnikiemwody morskiej.

BENZOESAN SODU (E211, sól sodowa kwasu benzoesowego-E210)

Dodatek do żywności o wzorze C6H5COONa, syntetyczny konserwant, jeden z bardziej toksycznych. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku, bezzapachowy, o łagodnym, lekko słodkim smaku. Inhibitor enzymatyczny dla komórek drobnoustrojów i ich przetiwalników. Flamuje rozwój drożdży i pleśni...

Spożycie sodu

Zbyt wysokie spożycie sodu wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka żołądka, a także osteoporozy, gdyż zwiększa ono wydalanie wapnia, przyczyniając się do ujemnego bilansu lego pierwiastka. W Polsce spożycie sodu również jest zdecydowanie zbył wysokie.

Sód, chlor, potas

Ponieważ w organizmie człowieka stosunek potasu do sodu jest mniejszy niż w tkankach roślin, to spożywając produkty roślinne trzeba uzupełniać je sodem. mające również słony smalc chlorki (lub sole organicznych kwasów) potasu, wapnia, amonu i magnezu (zwykle w postaci mieszanin z chlorkiem sodu) oraz przyprawy.

Wydalanie sodu

W niewydolności nerek, mimo wypadnięcia czynności części nefronów, równowaga w wydalaniu sodu zostaje utrzymana, ponieważ zachowane, pracujące nefrony wydalają coraz większą część przesączonego do nich sodu.