Salicylan sodu

Salicylan sodu

Salicylan sodu, C6H4(OH)COONa – organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu salicylowego. W warunkach standardowych jest to białe, krystaliczne ciało stałe. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Salicylan sodu pełni rolę solubilizatora np. w połączeniu z kofeiną w preparacie Coffeini et Natrii salicylas.

Czytaj Dalej

SÓD

SÓD, natrium (N a ) — pierwiastek metaliczny,jedno wartościowy, występujący w przyrodzie tylkow postaci związków, szczególnie jako sólkuchenna (chlorek sodu); jest głównym składnikiemwody morskiej.

BENZOESAN SODU (E211, sól sodowa kwasu benzoesowego-E210)

Dodatek do żywności o wzorze C6H5COONa, syntetyczny konserwant, jeden z bardziej toksycznych. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku, bezzapachowy, o łagodnym, lekko słodkim smaku. Inhibitor enzymatyczny dla komórek drobnoustrojów i ich przetiwalników. Flamuje rozwój drożdży i pleśni...

Spożycie sodu

Zbyt wysokie spożycie sodu wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka żołądka, a także osteoporozy, gdyż zwiększa ono wydalanie wapnia, przyczyniając się do ujemnego bilansu lego pierwiastka. W Polsce spożycie sodu również jest zdecydowanie zbył wysokie.