Ryboflawina

Czytaj Dalej

RYBOFLAWINA

Zwierzęta wyższe utraciły wraz z ewolucją zdolność syntezy ryboflawiny i pobierają ją w niewielkich ilościach wraz z pokarmem. Nadmiar ryboflawiny objawia się z kolei wymiotami i nudnościami.

WITAMINY - Witamina B2 - ryboflawina

- niezbędna do trawienia i metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów.

- niezbędna do procesu oddychania komórkowego.

- niezbędna do produkcji czerwonych ciałek krwi.

- korzystna dla procesu widzenia.

- utrzymuje w zdrowiu skórę, paznokcie i włosy.

- wspomaga wzrost i rozmnażanie.

Pokarmy...

WITAMINA B2, ryboflawina

Witamina B2 jest prekursorem nukleotydów flawinowych (FAD i FMN), które są koenzymami wielu enzymów z klasy oksydoreduktaz. Z tego powodu witamina B2 bierze udział w procesach oddychania komórkowego. Podobnie jak witamina A uczestniczy także w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych...

Opis witamin z gr.B

WIT B2(ryboflawina):Źr:mleko,mleko w proszku,drożdże piwne&piekarskie,mięso,ryby,ser biały,mąka&ziarna soi.

Wymień podstawowe grupy składników pokarmowych i omów funkcje, jakie spełniają w organizmie

Witamina B2 (ryboflawina) - pomaga zredukować skutki utleniania w różnych procesach metabolicznych i przyczynia się do znormalizowania wytwarzania energii.

Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Witamina B2 - ryboflawina - niezbędna do trawienia i metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów.

WITAMINY - Informacje Ogólne

Witamina B2, ryboflawina, laktoflawina, owoflawina, witamina z grupy B, rozpuszczalna w wodzie, żółty barwnik występujący zarówno u roślin, jak i u zwierząt.

Jak się zdrowo odżywiać?

Są ważnym źródłem wapnia, magnezu, białka, ryboflawiny i witamin B12 i A.

Mleko i przetwory z mleka

1015% ryboflawiny (wit.

Witaminy

Z tego też powodu tradycyjnie witaminy dzieli się na: * rozpuszczalne w wodzie - witamina C (kwas askorbinowy) - witamina B1 (tiamina) - witamina B2 (ryboflawina) - witamina B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego)) - witamina B5 (kwas pantotenowy) - Witamina B7 (biotyna) - witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal,adermina) - witamina B11 (kwas foliowy) - witamina B12 (cyjanokobalamina) - Witamina P (mieszanina pochodnych flawonoidowych np.

Fizjologia wysiłku fizycznego.

niacyna B3 i ryboflawina B2, Fosforylacja oksydacyjna- mitochondria pełnią rolę wytwarzania E.

Witaminy

Witamina B2 Funkcje: Ryboflawina, czyli witamina B2 bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.

WITAMINY W DIECIE DZIECI

Witaminy zespołu B obejmują przede wszystkim następujące związki: witamina B1(tiamina, aneuryna), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 (pirydoksyna), witaminaB12 (cyjanokobalamina).

Witamina B2

Niedobór ryboflawiny powodujezwolnienie lub zahamowanie rozmnażaniakomórek; u ludzi objawia się zaczerwienieniemwarg, zapaleniem języka, łojotokowym zapaleniemskóry; u zwierząt wywołuje uszkodzeniewzroku, szorstkość skóry w okolicy pyska, zahamowaniewzrostu, obniżenie odporności na choroby,niedowład nóg, zaburzenia czynności rozrodczychoraz spadek nieśności kur; u dorosłychprzeżuwaczy jest syntetyzowana w żwaczu.

ŻÓŁTY ENZYM

ryboflawina.

FAD - dinukleotyci flawinoadeninowy

Połączone ze sobą dwie reszty nukieotydowe (ryboza + grupa dodatkowa), przy czym w jednej z nich występuje adenina, a w drugiej ryboflawina.

FMN - mononukieotyd flawinowy

Koenzym dla wielu enzymów katalizujących reakcje utleniania I redukcji (oksydoreduktaz), pochodna ryboflawiny (witamina B2).

Niedożywienie

Dieta winna zawierać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, w tym około 100 g białka (połowa jako białko zwierzęce), 2 mg tiaminy i ryboflawiny, 20 mg amidu kwasu nikotynowego, 100 mg kwasu askorbinowego, 15 mg żelaza i około 1 g wapnia.

Antybiotyki polipeptydowe

30% produkcji ryboflawiny. Bakterie Clostridium aceiobutilicum w procesie beztlenowym wytwarzają do 0,1 kg ryboflawiny/m3.

Promieniowanie nadfioletowe

Potencjalnymi chromoforami w skórze są cząstki melaniny, nukleo-proteidów, białka zawierającego tryptofan i tyrozynę, ryboflawiny, porfiryny i kwas urokainowy.