Rozszerzalność cieplna

Rozszerzalność cieplna (rozszerzalność termiczna) – właściwość fizyczna ciał polegająca na zwiększaniu się ich długości (rozszerzalność liniowa) lub objętości (rozszerzalność objętościowa) w miarę wzrostu temperatury. Przyjmuje się, że zmiana długości jest proporcjonalna do zmiany temperatury, co wyraża wzór na rozszerzalność...

Czytaj Dalej

Bilans cieplny Ziemi

Wypromieniowane przez Ziemię ciepło ogrzewa powietrze atmosferyczne głównie przez uwalnianie ciepła w czasie kondensacji pary wodnej (23%), pochłanianie promieniowania cieplnego (15%) oraz bezpośrednie przejmo­wanie ciepła i nagrzewanie się od podłoża (14%). równowaga cieplna Ziemi.

Napięcie elektryczne - Cieplne skutki przepływu prądu elektrycznego

Przyrost energii wewnętrznej przewodnika jest równy pracy, jaką wykonują siły pola, przesuwając ładunek. ?Ew = W = Uq

W = UI ·?t

Prąd elektryczny wykonuje pracę, bo zmienia energię źródła na energię wewnętrzną przewodnika, a ta w postaci ciepła przekazywana jest otoczeniu. W = I2R · ?t

W =U2/R...

Silniki - SILNIK CIEPLNY

silniki tłokowe parowe i spalinowe oraz turbiny cieplne.

Regulacja cieplna organizmu

W procesie regulacji cieplnej organizmu wróżnia się regulację fizyczną i regulację chemiczną. · Wartość przewodnictwa cieplnego otoczenia, która jest mała w przypadku powietrza, duża w przypadku wody.

WENTYLACJA GRAWITACYJNA HIGROSTEROWANA,PRZEPŁYWA LAMINARNY I BURZLIWY,CZYNNIKI ZEWNĘTRZNE WPŁYWAJĄCE NA KOMFORT CIEPLNY

Jak wiadomo, ciepło właściwe wszystkich materiałów budowlanych jest w przybliżeniu równe (około 0,84 kJ/(kg K)), a więc akumulacja cieplna jest wprost proporcjonalna do masy przegród ograniczających pomieszczenie.

Stale węglowe i obróbka cieplna

Podczas odpuszczania występuje kruchość odpuszczania, którą dzielimy na: · kruchość odpuszczania I rodzaju i jest to kruchość nieodwracalna, zachodzi w zakresie temperatur 250-450C, powoduje zmniejszenie odporności na pękanie · kruchość odpuszczania II rodzaju i jest kruchościa odwracalną, zachodzi powyżej 500C i powolnym chłodzeniu Ćwiczenie: Cel ćwiczenia: Wyżarzanie, hartowanie stali o 0,15% oraz 0,45% zawartości ...

Obróbka cieplna

Obróbka cieplna jest to zespół odpowiednio dobranych zabiegów cieplnych prowadzących do zmiany właściwości stali poprzez zmiany struktury w stanie stałym w wyniku zmian tem-peratury i czasu.

Badanie cieplne metali i stopów.

Liniowe wydłużenie cieplne ciała spowodowane przyrostem temperatury dT można przedstawić wzorem: = adT gdzie: L – długość w danej temperaturze dL – zmiana długości spowodowana zmiana temperatury dT a – współczynnik cieplnej rozszerzalności liniowej Krzywe zmian długości próbki z temperaturą rejestrują urządzenia zwane dylatometrami.

Obróbka cieplna - sprawozdanie z laboratorium

Praca znajduje się w załączniku, zawiera informacje o : Procesy wyżarzania bez przemiany alotropowej Wyżarzanie rekrystalizujące Wyżarzanie odprężające Wyżarzanie stabilizujące Procesy wyżarzania z przemianą alotropową Wyżarzanie ujednorodniające Wyżarzanie normalizujące Wyżarzanie zupełne Wyżarzanie izotermiczne Wyżarzanie sferoidyzujące Hartowanie Hartowanie objętościowe Hartowanie powierzchniowe Hartowanie martenzytyczne Hartowanie bainityczne Hartowanie ...

Podstawy cieplne przetwórstwa.

Ten model jest bardzo ważny w praktyce, gdyż na jego podstawie prowadzi się obliczenia cieplne dla przepływu ciepła w cylindrach wtryskarek i wytłaczarek.

Budowa i zasada działania maszyny cieplnej.

k = W/Q1 100% Zasada działania silników cieplnych Podział silników cieplnych Przez silnik cieplny przepływa substancja charakteryzująca się dużymi zmianami objętości właściwej przy zmianach temperatury i ciśnienia, zwana czynnikiem pracującym.

Procesy cieplne w technologii żywności

Procesy cieplne towarzyszą lub umożliwiają wykonanie procesówjednostkowych.

Rodzaje operacji cieplnych w technologii żywności

W operacjach cieplnych wymianęciepła między ośrodkami o różnych temperaturach w większościprzypadków prowadzi się sposobem przeponowym, za pośrednictwemprzegrody metalowej a niekiedy i szklanej oraz sposobem bezprzeponowym,tj.

Termiczne (cieplne) utrwalanie żywności

Termiczne utrwalanie żywności polega na doprowadzeniu do określonegorodzaju żywności takiej ilości energii cieplnej, która powoduje technologicznie uzasadnione zniszczenia drobnoustrojów oraz uniemożliwiareinfekcję.

REGULACJA CIEPLNA, termoregulacja

Reakcje fizjologiczne organizmu na zmiany temperatury otoczenia. Dzięki tym reakcjom temperatura wewnętrzna ciała utrzymuje się na niemal stałym poziomie (u człowieka ok. 37°C). Ciepłota ciała jest wypadową wytwarzania ciepła w ustroju oraz jego oddawania do otoczenia.

Zaburzenia tego bilansu mogą...

Energia cieplna i jej zastosowanie w technologii żywności

Operacje cieplne, polegające na dostarczaniu ciepła (ogrzewaniu) i na odbieraniu ciepła (oziębianiu) są często stosowane na różnych etapach technologii żywności: 1)    we wstępnej obróbce surowców, np.

Niektóre dyfuzyjno-cieplne aspekty suszenia żywności

Suszenie żywności wilgotnej jest operacją dyfuzyjno-cieplną polegającą na odparowaniu (niekiedy sublimacji) wody. Zaczyna się od powierzchni materiału w następstwie różnicy prężności pary wodnej nad jego powierzchnią i w otaczającym powietrzu. Ogrzewanie, zarówno materiału, jak i powietrza...