Rozpuszczalność

Rozpuszczalność – zdolność substancji chemicznych w postaci stałej, ciekłej i gazowej (substancji rozpuszczonej) do rozpuszczania się w stałej, ciekłej lub gazowej fazie dyspergującej (rozpuszczalniku) tworząc mieszaninę homogeniczną (roztwór). Rozpuszczalność danej substancji jest wyrażana najczęściej jako maksymalna ilość substancji (w gramach lub molach), którą można rozpuścić w konkretnej...

Czytaj Dalej

Układy fazowe dwuskładnikowe z eutektyką o ograniczonej rozpuszczalności w stanie stałym.

Wykres równowagi fazowej dwóch metali A i B, które całkowicie rozpuszczają się w sobie wzajemnie w stanie ciekłym, a ich wzajemna rozpuszczalność jest ograniczona tylko w stanie stałym przedstawiony jest poniżej. Oprócz ciekłego roztworu występują dwie fazy, które oznacza się jako kryształy pierwotne  i drugą jako kryształy pierwotne .Kryształy pierwotne  to roztwór składnika B w składniku A, natomiast kryształy pierwotne  to roztwór metalu A w metalu B.

Miedz praca przejściowa

SPIS TREŚCI I. Cel i zakres pracy II. Miedz – informacje wstępne III. Własności fizyczne IV. Własności chemiczne V. Własności mechaniczne VI. Stopy odlewnicze miedzi VII. Topienie miedzi VIII. Zastosowanie miedzi oraz wpływ na środowisko IX. Podsumowanie - Wnioski X. Bibliografia I. CEL I ZAKRES PRACY Praca ma na celu przedstawienie miedzi jako materiału o wielorakim zastosowaniu. Jej właściwości zostały przeze mnie opisane z punktu widzenia ...

Układ rówowagi faz

1. Podstawowe pojęcia: ·roztwór stały - stanowi jednorodną fazę o wiązaniu metalicznym i strukturze krystalicznej o własnościach typowo metalicznych. Metal, którego atomy występują w sieci w przewadze nazywamy rozpuszczalnikiem. Drugi składnik jest nazywany pierwiastkiem rozpuszczonym. ·roztwór stały międzywęzłowy - jest to taki roztwór stały, którego atomy pierwiastka rozpuszczonego są ułożone w sposób nieuporządkowany w przestrzeniach międzywęzłowych sieci ...

Analiza termiczna

•faza - jest to jednorodna część stopu, oddzielona od pozostałej jego części granicą międzyfazową. Poszczególne fazy stopu, zwykle dość znacznie różnią się między sobą właściwościami. Liczba, rodzaj i własności faz są uzależnione od składu chemicznego stopu. •układ - to zbiór faz znajdujących się w stanie równowagi termodynamicznej. •składniki - dzielimy na niezależne (nie zachodzą między nimi reakcje chemiczne) i zależne (zachodzą miedzy nimi ...

Kwasy karboksylowe - związki organiczne

Kwasy karboksylowe są to związki organiczne pochodne węglowodorów, które zawierają jedną lub więcej grup karboksylowych -COOH.

Przykłady: CH3-COOH,     C2H5-COOH,     CH3-CH2-CH2-COOH

Kwasy karboksylowe o krótkich łańcuchach węglowych są cieczami i mieszają się z wodą z każdym stosunku. Kwasy o...

Wymień podstawowe grupy składników pokarmowych i omów funkcje, jakie spełniają w organizmie

BIAŁKA – stanowią najcenniejszą grupę substancji pokarmowych. Służą one przede wszystkim jako materiał budulcowy. Szczególnie dużo białek potrzebują dzieci i młodzież, u których trwa jeszcze wzrost organizmu. Źródłem białka zwierzęcego są przede wszystkim mięso, mleko, sery. Z produktów...

Elektroliza, otrzymywanie elektrolityczne metali

Jeśli elektrody metaliczne zanurzone w roztworze elektrolitu lub innym przewodniku typu jonowego połączy się z zewnętrznym źródłem prądu stałego o odpowiednim napięciu, zajdą na nich procesy określane ogólnie mianem elektrolizy. Układ , w którym prowadzi się elektrolizę, nosi nazwę elektrolizera...

Korozja metali - Referat

Przez korozję rozumie się proces działania środowiska na tworzywo, a więc każdego środowiska na każde tworzywo. Ta uniwersalność zjawiska powoduje, że korozja stanowi poważny, ogólnopaństwowy problem gospodarczy. Korozji ulegają z różną szybkością i w różnej postaci wszelkie tworzywa oraz...

Podstawy chemii

Substancja chemiczna to rodzaj materii o określonych włąściwościach chemicznych

Aby określić rodzaj substancji musimy podać jej właściwości fizyczne:

- stan skupienia

- temperatury wrzenia i topnienia

- gęstość

- rozpuszczalność

-zapach, barwa, smak

Oprócz właściwości fizycznych do...

Przeróbka ropy naftowej

Ropą naftową nazywamy mieszanine węglowodorów (alkanów,cykloalkanów,arenów),kwasów karboksylowych,fenoli,tioalkoholi,pochodnych tiofenu,azotowych związków heterocyklicznych,żywic,zwiazków metaloorganicznych.Ropa ma barwe brązową lub czarną odznacza się silnym specyficznym zapachem.Skład ropy jest zmienny...

Roztwory

Roztwór właściwy- jest to jeden z rodzajów roztworów. Roztwór właściwy charakteryzuje się tym , że poszczególne składniki znajdują się w stanie bardzo dużego rozproszenia. Cząsteczki w roztworze właściwym mają rozmiar około 10-7. Roztwory właściwe mogą występować we wszystkich trzech stanach...

Właściwości fizyczne i chemiczne wody

Woda jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych związków chemicznych w przyrodzie. Jest cieczą bezbarwną, bez smaku i zapachu, ma interesujące anomalie o dużym znaczeniu biologicznym. Od 4oC, w miarę obniżania temperatury, jej gęstość maleje. Dzięki temu woda w jeziorach i rzekach zamarza na...

Właściwości wiązań chemicznych w teorii Lewisa i Kossela

Wiązanie chemiczne jest siłą przyciągającą do siebie atomy i utrzymującą je razem. Powstające w wyniku tych oddziaływań zgrupowania atomów nazywamy cząsteczkami (molekułami). Wiązania chemiczne różnią się siłą wiązania. Wiązaniami silnymi są wiązania kowalencyjne. Nie ulegają one...

Efekt cieplarniany

Efekt cieplarniany może być jednym z największych zagrożeń współczesnej cywilizacji. Żyjemy w okresie wielkiego rozwoju przemysłowego i jesteśmy często tak zapatrzeni w siebie, że nie zauważamy szkód, jakie wyrządzamy naszemu, jak dotąd jedynemu, domowi czyli Ziemi.

Spróbujmy sobie wyobrazić...

Dyfuzja - definicja

Dyfuzja jest to samorzutne przenikanie cząsteczek jednej fazy układu w głąb fazy drugiej, spowodowane bezładnym ruchem cieplnym, a także większych cząstek zawieszonych w płynach.

Dyfuzja zachodzi w każdej temperaturze. Obserwujemy ją pomiędzy gazami, cieczami i ciałami stałymi.

Szybkość dyfuzji...

Enzymy, hormony, witaminy

Enzym to zw nazywane biokatalizatorami reakcji chemicznej w organizmie. Ich zadaniem jest obniżenie energii aktywacji oraz przyspieszenie reakcji.

Budowa enzymów: enzym=apoenzym(cz. białka)+koenzym(cz.niebialkowa)

Idealne dopasowanie apoenzymui koenzymu jest war. Aktywności

Działanie enzymu substratu...

Gazy cieplarniane, efekt cieplarniany, zmiany klimatyczne na Ziemi

Gdy temperatura wzrasta o kilka stopni.

Blisko 30% docierającego do Ziemi promieniowania słonecznego odbija się od atmosfery i powierzchni naszej planety, od chmur; pozostała część, zatrzymywana przez Ziemię, jest następnie wypromieniowana w otaczającą przestrzeń w postaci promieniowania...

ORGANICZNE ZWIĄZKI CHEMICZNE

CUKROWCE - węglowodany (sacharydy)

- MONOSACHARYDY (jednocukry) - cukry proste (najprostsze cukrowce rozpuszczalne w wodzie):

- TRIOZY C3

- TETROZY C4

- PENTOZY C5: ryboza, dezoksyryboza

- HEKSOZY C6: glukoza, fruktoza, galaktoza

- HEPTOZY C7

WŁAŚCIWOŚCI I ROLA MONOSACHARYDÓW:

Jednocukry...

Woda - Właściwości fizyczne i chemiczne wody

Woda jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych związków chemicznych w przyrodzie. Jest cieczą bezbarwną, bez smaku i zapachu, ma interesujące anomalie o dużym znaczeniu biologicznym. Od 4oC, w miarę obniżania temperatury, jej gęstość maleje. Dzięki temu woda w jeziorach i rzekach zamarza na...

Związki organiczne - Karotenoidy

Zaliczane są do lipidów z racji swej nierozpuszczalności w wodzie i oleistej konsystencji. Uczestniczą one w fotosyntezie, a zbudowane są z 5-węglowych monomerów (jednostek izoprenowych).

Przez rozszczepienie na pół cząstki karotenu (żółty) powstają 2 cząstki witaminy A. Retinal (pochodna witaminy A)...