Pingwiny

Pingwiny

Czytaj Dalej

Pingwiny - Informacje ogólne

Poza wymienionymi już wyżej, do najbardziej znanych gatunków należą: pingwin Adeli (Pygoscelis adeliae), pingwin złotoczuby (Eudyptes chrysolophus) oraz pingwin mały (Eudyptula minor).

Pingwiny, nury i perkozy

Pingwiny, nury i perkozy nie są ze sobą spo­krewnione. Podczas nurkowania nury nie posłu­gują się skrzydłami, tak jak to czynią pingwiny, ale używają nóg, zaopatrzonych w błony pływne.

Pingwin Adeli (Pygoscelis adeliae)

Istnieje 16 gatunków pingwinów, występujących wyłącznie na półkuli południowej. Pingwin Adeli zamieszkuje niegościnne wybrzeża Antarktydy, gdzie żyje w koloniach liczących wielo tysięcy par.

Pingwin królewski (Aptenodytes patagonica)

Jest to największy, po pingwinie cesarskim, gatunek wśród pingwinów.

Pingwin Humboldta (Spheniscus humboldti)

Przy większych prędkościach pingwiny te umieją wyskakiwać nad wodę jak delfiny.

Pingwin mały (Eudyptula minor)

Jest to gatunek nocny występujący na wybrzeżach Tasmanii, Nowej Zelandii i południowej Australii. Ma tylko 40 cm wysokości przy masie 1,3 kg. Mimo niewielkich wymiarów może przebywać pod wodą ponad 6 min, osiągając głębokość 50-80 m.