Ostryga jadalna

Ostryga jadalna

Ostryga jadalna (Ostrea edulis) – gatunek osiadłego małża nitkoskrzelnego z rodziny ostrygowatych (Ostreidae), opisany przez Karola Linneusza w 1758 roku w Systema Naturae, najcenniejszy mięczak jadalny, obecny w diecie człowieka co najmniej od starożytności. Stanowi wartościowy i zdrowy pokarm.

Czytaj Dalej

Produkty Jadalne i niejadalne

Produkt uważany za jadalny w jednej grupie kulturowej, w innej może uchodzić za niejadalny. Kultura nie tylko przesądza o wykorzystaniu do celów pokarmowych określonych roślin i zwierząt, ale również to, która część danej rośliny czy zwierzęcia jest jadalna, a która nie.

Żółw jadalny, żółw zielony

Rozród: w okresie godowym żółwie jadalne gromadzą się w pobliżu brzegów, na których znajdują się plaże będące ich tradycyjnymi miejscami lęgowymi.

Kasztan jadalny

Uwagi ogólne: Kasztan jadalny bywa nazywany przez botaników również Castanea vesca albo Castanea vulgaris.

Ananas jadalny

Ananas jadalny należy do naziemnych ananasowatych i ma trzyletni cykl życiowy, kończący się produkcją kwiatu i owocu.

Co to jest maniok jadalny?

Maniok jadalny (Manihot esculenta), to krzew uprawiany w Ameryce Południowej, Meksyku, Afryce, Indiach i na Archipelagu Malajskim.

Co to są ostrygi?

Należą do nich ostrygi europej­skie, tak zwane ostrygi jadalne, ostrygi zachodnio-amerykańskie oraz wielkie ostrygi wód Oceanu Spokojnego, pierwotnie znane tylko w Japonii, obecnie jednak powszechne również na całym zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych.

Kasztan jadalny

Siedlisko: Kasztan jadalny wymaga wilgotnego i łagodnego klimatu, a zwłaszcza lekkiej zimy. Uwagi ogólne: Owoce (kasztany jadalne, marony), dojrzewają mniej więcej od końca września i nadają się do sporządzania różnych bardzo delikatnych potraw.

Gołąbek jadalny

Zastosowanie: gołąbek jadalny zasłużył na swą nazwę, ponieważ można przyrządzać potrawy tylko z tego grzyba, jak i w mieszance z innymi. Uwagi ogólne: vesca oznacza „jadalna".

Pieprznik jadalny

Zastosowanie: grzyb jest jadalny. Cibarius znaczy „jadalny".

Smardz jadalny

Możliwość popełnienia pomyłki: również i smardz jadalny jest bardzo zmienny. Esculenta znaczy „jadalna".

Manna jadalna

 

Wygląd: trawa trwała, luźnokępkowa, wysokości 40-120 cm długich, pełzających rozłogach, które czasami się ukorzeniają. Źdźbła wzniesione lub ścielące się, gładkie, spłaszczone. Pochwy liściowe nagie, ku górze szorstkie, nieowłosione, rurkowate, spłaszczone. Blaszki liściowe długości do...

Cebula jadalna

Jest to roślina dwu- lub wieloletnia z rodziny Liliowatych (Liliaceae), pochodząca prawdopodobnieze środkowej lub zachodniej Azji, uprawiana do celów spożywczych od co najmniej5 tysięcy lat. U nas jest znana zwłaszcza odmiana żytawska, dość ostra, wydająca małe, czerwonawecebulki oraz moderska...

Tłuszcze Jadalne

Tłuszcze jadalne należą do produktów łatwo psujących się pod wpływem wysokiej temperatury, światła, powietrza (tlenu) i mikroorganizmów, dlatego powinny być przechowywane w miejscach chłodnych i zaciemnionych w zamkniętych opakowaniach handlowych, względnie w naczyniach szklanych lub kamionkowych.

ROŚLINY JADALNE

Poszukiwanie roślin jadalnych Kiedy wypróbowujesz nowy, nieznany ci gatunek rośliny, postępuj zawsze według opisanego niżej schematu.