Napoje fermentowane, probiotyki i prebiotyki

Napoje fermentow ane są to produkty otrzymane z mleka w wyniku fermentacji mlekowej, niekiedy uzupełnionej fermentacją alkoholową. Produkcja napojów fermentowanych stanowi ważny kierunek przetwarzania mleka na artykuły o wysokiej wartości odżywczej, dietetycznej, a także terapeutycznej oraz o przyjemnych...

Teoria i praktyka zdrowego żywienia - NAPOJE

Napoje jawią się jako kolejne potencjalne źrodła kłopotów zdrowotnych. Napoje gazowane, napoje z soków owocowych i koktajle zawierają sztuczne dodatki i cukier, natomiast kawa i herbata - kofeinę i teinę. Nie odnotowanu zgonu spowodowanego nadmierną ilością spożytej kofeiny, ale wiadomo, że jej...

Mleczne napoje fermentowane

Napoje z mleka poddanego ukwaszeniu przez bakterie fermentacji mlekowej, z ewentualnym współdziałaniem drożdży, stanowią od niepamiętnych czasów formę utrwalonych postaci mleka, w miarę upływu czasu otrzymywano je wg naukowych receptur i metod, opartych na świadomym zastosowaniu czystych, pojedynczych lub...

Napoje alkoholowe

Produkcja wina, piwa i mocnych alkoholi była kiedyś rzemiosłem graniczącym ze sztuką. Obecnie jest to wielka gałąź przemysłu spożywczego o znaczącym udziale nowoczesnej chemii. Wino zaczęto wytwarzać około 10 tysięcy lat temu we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, skąd umiejętność...