Napój energetyzujący

Napój energetyzujący

Czytaj Dalej

NAPÓJ

Napój miłosny wywar, napar, eliksir, nalewka z lubczyku (zob.), mająca wywołać w jakiejś osobie namiętną miłość. W starożytności najsłynniejsze były tesalskie napoje miłosne (gr. philtron), ale Grecy i Rzymianie używali w tym celu często eliksirów niebezpiecznych, wywołujących obłęd. Powiadano...

Napój, eliksir

Jako napój nieśmiertelności jest symbolem wzmożenia świadomości, która związana jest z wiedzą o wiecznym trwaniu. Negatywnym odpowiednikiem jest tu napój zapomnienia.

Biznes plan Hutrowni napojów Neo

Historia firmy: Firma została założona w 1992 r. w miejscowości Lasek mieszczącej się niedaleko Olsztyna , przy ulicy: Wesołej102, w której pracowało ok. 20 ludzi. Założycielami są: Waldemar Kowalski i Jarosław Nowak. W małej rozlewni nie potrzebowano więcej osób. Jednak sytuacja gospodarcza ?idąca na przód? zmusiła właścicieli hurtowni do zatrudnienia większej ilości pracowników przy rozlewni. Ze względu na trudności w transporcie naszego asortymentu oraz zbyt ...

Decyzja administracyjna. Zezwolenie na sprzedaż lub podawanie napojów alkoholowych.

Zezwolenie na sprzedaż lub podawanie napojów alkoholowych. Podstawa prawna : Ustawa z dnia 26 października 1982 roku o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (tekst pierwotny Dz. U. z 1982r. Nr 35 poz. 230 , tekst jednolity: Dz. U. z 2002r. Nr 147, poz. 1231, zmiany Dz. U. Nr 167, poz. 1372 z 2003r. oraz Dz. U. Nr 80, poz. 719) Pozostałe podstawy : - ustawa o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (tj. Dz. U. Nr 101, poz. 926 z ...

Przygotowanie karty potraw i napojów

Przygotowanie karty potraw i napojów w zakładzie gastronomicznym. Przy planowaniu karty potraw i napojów ważne jest m.in. dobieranie produktów spożywczych pod względem ilości i asortymentu do rodzaju zakładu gastronomicznego. Umiejętność planowania jest jednym z podstawowych warunków dobrej pracy zakładu gastronomicznego. Przy planowaniu ważne jest wyraźne sprecyzowanie celu jaki ma zakład osiągnąć. W pierwszym etapie należy przeprowadzić tzw. czynności wstępne, czyli: ...

Szkło - historia powstania, zastosowanie szkła w gastronomii, rodzaje kieliszków i ich przeznaczenie do wybranych napojów.

Dwutlenek krzemu (krzemionka) to substancja stała występująca w trzech odmianach polimorficznych: kwarc, trydymit, krystobalit. Dwutlenek krzemu topi się w temp. 1710oC. Nawet podczas bardzo wolnego ochładzania zestala się na szkliste, bezpostaciowe ciało stałe (szkło kwarcowe), odporne na działanie czynników chemicznych z wyjątkiem fluorowodoru i alkaliów. Szkło kwarcowe ma mały współczynnik rozszerzalności termicznej, dzięki czemu wykazuje dużą odporność na szybkie ...

Otrzymywanie mlecznych napojów fermentowanych

Przemysłowa produkcja mlecznych napojów fermentowanych obejmujenastępujące procesy technologiczne:— wybór surowca (mleka),— normalizacja składu (tłuszcz, białko, cukry),— homogenizacja,— pasteryzacja,— chłodzenie,— przygotowanie zakwasów i szczepów,— fermentacja i rozlew (lub odwrotnie).Jak widać z...

Produkcja napojów mlecznych niefermentowanych

Produkcja napojów mlecznych niefermentowanych obejmuje następujące czynności technologiczne: wybór mleka, normalizację, pasteryzację, oziębianie, mieszanie z dodatkami, napełnianie opakowań i przechowywanie w chłodni.

Do napojów niefermentowanych należą płynne produkty mleczarskie utrwalone termicznie...