Nandu

Obecnie żyją dwa gatunki nandu, które na pierw­szy rzut oka wyglądają jak mniejsze wersje stru­sia afrykańskiego, jednakże pomiędzy tymi gatun­kami występuje wiele różnic. Większy gatunek nandu - nandu szare - stojąc ma wysokość 1,5 metra, jednak jego masa ciała rzadko przekracza 50 kilogramów...

Nandu plamiste (Rhea pennata)

Mniejsze od nandu szarego, nandu plamiste żyje w Patagonii i w Andach. Jest bardziej masywne i ma gęściejsze upierzenie, które pozwala na znoszenie ostrzejszego klimatu. Żywi się zarówno roślinami, jak i owadami, gadami i drobnymi gryzoniami.

Nandu szare (Rhea americana)

Nandu szare żyje na północnym wschodzie Brazylii i w środkowej Argentynie. Może dochodzić do 1,5 m wysokości i do masy 25 kg. W odróżnieniu od strusia gnieździ się na bagnach, lubi się kąpać, a nawet umie pływać. Żyje w małych stadkach, często w towarzystwie ssaków kopytnych, np. bydła...