Miętus

Miętus

Czytaj Dalej

Miętus charakterystyka

Miętus, ordynarny łobuz (27), jest niemiłym wyrostkiem, którego słownictwo naszpikowane jest wulgaryzmami. Zdaje on sobie sprawę z tego, że nie tylko niewinność („pupa”) uczniaka, ale również forma zbuntowanego chłopaka są pozerstwem. Pragnie ucieczki od „inteligenckich fizdrygałków” (35) do parobka –...

Miętus

Wygląd: wydłużone, w przedniej części walcowate, w tylnej bocznie spłaszczone ciało o szerokiej, płaskiej głowie. Szeroki, słabo półdolny otwór gębowy; szczęki z drobnymi zębami. Jeden dłuższy wąsik na podbródku i 2 bardzo krótkie na szczęce górnej przy otworach nosowych. Drobne, delikatne łuski...

Miętus

Lota lota (L.), rodzina Gadidae — dorszowate. Żyje w wodach słodkich Europy Północnej, Azji i Ameryki Północnej. Osiąga 1,2 m i 24 kg (w Europie Środkowej tylko 2 kg, wyjątkowo ok. 5 kg). Lubi chłodne i czyste wody.

Aktywniejszy jest w nocy, ale przede wszystkim w zimie. Tarło rozpoczyna dopiero...