Marchewnik anyżowy

Marchewnik anyżowy

Marchewnik anyżowy, m. wonny (Myrrhis odorata) – gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w Alpach, Pirenejach, na Płw. Bałkańskim. W Polsce w formie zdziczałej występuje na łąkach, nad potokami, uprawiany głównie na Śląsku. Roślina lecznicza. W medycynie ludowej w połączeniu z innymi ziołami używany był jako środek regulujący trawienie. Korzeń i owoce używane są jako...

Czytaj Dalej

Marchewnik anyżowy

Wygląd: Trwała, miękko owłosiona bylina, o wysokości 1-- 2 m i aromatycznym zapachu anyżu. Korzeń gruby, brunatny, sękaty i wielogłowy. Łodyga prosto wzniesiona, wewnątrz pusta, obła, ku górze rozgałęziona, gałęzie często stojące w okółkach, nagie albo - zwłaszcza na węzłach - kosmato...