Kukurydza

Kukurydza

Czytaj Dalej

Czym jest kukurydza?

Kiedy ludzie zdali sobie sprawę, że uprawa kukurydzy zapewnia więcej pokarmu niż uprawa jakiejkol­wiek innej rośliny, produkcja kukurydzy gwałtow­nie wzrosła. Kukurydza jest podstawą diety rów­nież w wielu krajach Afryki, gdzie z gotowanej kukurydzy przyrządza się danie przypominające owsiankę.

Kukurydza zwyczajna

Odwar ze znamion kukurydzy: 2 łyżki znamion zalać2 szklankami wody letniej. Zioła moczopędne: zmieszać 50 g znamion kukurydzy, ziela nawłoci i ziela połonicznikaoraz po 25 g ziela rdestu ptasiego i ziela skrzypu.

Gdzie produkuje się najwięcej kukurydzy?

Kukurydzę importuje również kilka państw Europy Zachodniej, przeznaczając ją głównie na paszę. Mimo to znaczenie kukurydzy dla wyżywienia ludzi w Afryce jest ogro­mne i nieurodzaj może mieć katastrofalne skutki.

Jakie jest wykorzystanie kukurydzy?

Z kuku­rydzy produkuje się krochmal, spirytus, olej kuku­rydziany (o przyjemnym migdałowym zapachu), cukier i płatki kukurydziane. Przemysł wykorzy­stuje kukurydzę do produkcji kosmetyków, mate­riałów wybuchowych, tkanin i antybiotyków.

Kukurydza zwyczajna

Odtłuszczona mąka z kukurydzy, jako pożywna i łatwo strawna, zalecana jest rekonwalescentom i osobom nie tolerującym glutenu pszenicy. Kukurydzę poraża często grzyb głowniowy Ustilago maydis, który przekształca kolby w guzy wypełnione czarnymi zarodnikami.

Do czego wykorzystywana jest kukurydza?

Rośliną oleistą wszechstronnego zasto­sowania jest pochodząca z Ameryki kukurydza. Ziarno kukurydzy używane jest m. Z kukurydzy uzyskuje się również olej wykorzystywany do sma­żenia i przyprawiania sałatek.

Rozmieszczenie upraw kukurydzy na świecie

Uprawy skupiają się: - Europa - kraje basenu Morza Śródziemnomorskiego - Włochy, Hiszpania, Portugalia, Grecja, była Jugosławia, a także Francja - USA - pasmo Corn Belt, Nizina Centralna - Chiny - Mandżuria, nad rzeka Żółtą - Brazylia - południowa część kraju Główni producenci kukurydzy - USA, Chiny, Brazylia, Meksyk

Kukurydza zwyczajna

Dopiero jednak od XVII weku zaczęto regularnie uprawać kukurydzę, począltawo we Włoszech, a później latee na Bałkanach.

RDZA KUKURYDZY

RDZA KUKURYDZY — choroba grzybowakukurydzy powszechnie występująca, ale zwykleniegroźna; wyrządza szkody w okolicach o ciepłymklimacie, w okresach nadmiernie wilgotnych.

RDZA KUKURYDZY

RDZA KUKURYDZY — choroba grzybowakukurydzy powszechnie występująca, ale zwykleniegroźna; wyrządza szkody w okolicach o ciepłymklimacie, w okresach nadmiernie wilgotnych.

Kukurydza

W kilku kulturach indiańskich wysoce ceniona roślina jadalna, którą wiązano z kosmosem, słońcem i powstaniem człowieka. Uchodziła za symbol dobrobytu i szczęścia.